Kultúra

2010.06.18. 16:35

Sirály Táncfesztivál Füreden

Balatonfüred - Minden eddiginél több, huszonhárom modern tánccsoport és háromszázötven gyerek táncos részvételével kezdődött el a városban az immár hetedik alkalommal megrendezett Sirály Táncfesztivál. A művészeti csoportok az ország számos pontjáról érkeztek, Szegedtől kezdve Pécsen át Egerig.

Martinovics Tibor

A versenyen a résztvevők három korosztályos kategóriában indulhatnak, a legfiatalabb táncos négy és fél éves, de vannak húsz év feletti versenyzők is.

Az idei programban a klasszikus balett, a karaktertánc, a hastánc, a színpadi majorette, a rock and roll, és a diszkó mellett két új műfajban (acro dance, hip-hop) is összemérhetik tudásukat a táncosok, akik a társadalmi zsűri által kiosztott fesztiváldíjakért versenyeznek. 

- Vannak olyan tánccsoportok, amelyek idén hét-nyolc koreográfiával érkeztek, szinte valamennyi fellépésükön mást-mást adnak elő. Ez nagy öröm, azt jelzi, van rangja az eseménynek és a táncosok örömmel mutatják meg tudásukat - vélekedett Héhn Zsuzsanna, a fesztivált szervező helyi Múzsa Egyesület tagja, aki hozzátette, jövőre már nemzetközi lesz a verseny, és a néptánc is felkerül a versenyszámok közé.

A korábbi fesztiválokhoz képest újdonság, hogy a versenyzőknek Lőrinc Katalin és Demcsák Ottó, Harangozó-díjas táncművészek külön kurzust tartanak, amelyeken a gyerekek a számukra ismeretlen táncműfajok alapjait sajátíthatják el. Idén a közönség is szavazhat, minden este átadják a táncosoknak a publikum megítélte díjakat.

A fesztivál június 19-én, szombaton a Balaton Szabadidő- és Konferencia-központban folytatódik, ahol megnyitják a táncfesztiválról készült fotókat bemutató kiállítást is.

Vasárnap, szintén a konferencia-központban délután hat órakor kezdődik a gálaműsor, majd ezt követően adják át a zsűri díjait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!