Kultúra

2010.09.26. 12:21

A közönség kedvencei

Veszprém - Vágó István és a Barátok közt sorozat mindent vitt. A Kamera Hungária szombati napján tódult a nép, szűknek bizonyult az aréna mellett felállított sátor, a nézők kiváncsiak voltak kedvenceikre, a sztárokra. Vetélkedtek, játszottak, autogrammot kértek.

Balla Emőke

A maffiózók a filmeket másolják. A new york-i és a szíciliai maffiózók úgy próbálnak kinézni, ahogyan azt az amerikai filmekben látják, például a Ponyvaregényben. Magyarországon persze nem annyira véres és komoly a szervezett bűnözés, mint nyugaton; a honi maffiaszervezetek köszönőviszonyban sincsenek a televízióban látott nyugati maffiákkal, hallottuk a Kékfény bemutatkozó műsorában, ahol a szerkesztők, riporterek bűncselekményekkel, bűnüldözéssel, bűnelkövetéssel kapcsolatos kérdésekre válaszoltak.

Az öt éves Echo TV közönségtalálkozóján megtudtuk, a mintegy 50 különböző műsort 130 munkatárs készíti, a közönség egy rétege csak ezt a televíziót nézi. Kubínyi Tamás úgy fogalmazott: nálunk lehet egyenesen, őszintén beszélni, Zsebők Csaba szerint kimondhatjuk, amit gondolunk. Politikailag nem kell korrektnek lennünk, szakmailag és emberileg viszont igen. A magyar sajtóban meghonosodott egy új műfaj, az oknyomozó újságírás; az elszámoltatás jelentős részét a jobboldali média tárta fel. A média képes arra, hogy a Józsaf Attila-i értelemben tanítson és neveljen, ha jó helyre kapcsolunk. A Hír TV Célpont című műsorának szerkesztői, Kovács Andrea, Rákóczi Péter és Kisberk Szabolcs arról beszéltek, hogyan próbálták megfilmesíteni a korrupciót, valamint arról, időnként másnak adják ki magukat,  hogy hozzájussanak bizonyos információkhoz, a riportkészítők munkamódszere különbözik egymástól.

Vágó István borvetélkedőjére már többen érkeztek, a korábban üres székekkel tarkított sátor kezdett megtelni. A népszerű műsorvezető azoknak a jelentkezését várta, akik nem idegenkednek a borkóstolástól és kicsit ismerik a borokat. A jelentkezők egy selejtező után kerültek a döntőbe, meg kellett állapítaniuk, a Vágó által körülírt borfajta van-e a pohárban. Sajátmagát és korábbi műsorát meghazudtolva a műsorvezető vajszívű volt, szinte mindenkit felengedett a színpadra, mindenkinek adott még egy esélyt, egyszerű kérdéseket tett fel vagy rávezette a nézőket a válaszra. Barátok voltak, szürke ruhában. Vajon melyik bor? A döntőben zenés televíziós bejátszások alapján kellett felismerni a dalokat, Huszka Bob hercegét, Erkel Bánk bán bordalát, Kodály Háry Jánosát. A legtöbb választ a mellettem ülő hölgy adta, a felnőttfilmek készítője, Kovi a második lett.

A Barátok közt közönségtalálkozóján már nem fértek el a nézők, a sátoron kívül is álltak. Balogh Edina, Lóránt Krisztina, Kiss Ramóna, Németh Kristóf, Domokos László, Aradi Balázs, Bozsek Márk és Barna Zsombor arról meséltek, hogy két életük van: saját életükkel párhuzamosan zajlik egy virtuális, a sorozat valamennyiük életében átvette a főszerepet. Arra a nézői kérdésre, vajon mennyire tudnak azonosulni az általuk alakított karakterrel, Kalamár Tamás producer azonnal lecsapott: Muszáj azonosulniuk, különben nem tudnák eljátszani. Mit válaszolhatnának ezután a színészek? Muszáj azonosulnunk, különben nem tudnánk eljátszani...  A producer szerint a töretlen siker titka a nézőközönség és a nagyszerű szereplőgárda, így, együtt.

Ajándéktárgyakat is lehetett nyerni a sorozattal és szereplőkkel kapcsolatos kérdésekre adott helyes válaszokkal, a végén már anélkül is. Ahogyan két és fél éve, úgy most is ezt a programot kísérte a legnagyobb érdeklődés - hiába, a közönség döntése alapján a Barátok közt a legkedveltebb televíziós műsor.

A házigazda, Szily Nóra még felkonferálta  a záró rendezvényt: a Showder Klub stand-up comedy humoristáit, Aranyosi Pétert és Kovács András Pétert, akik hozták formájukat, felforrósították a hangulatot.

A fesztivált kiadónk, a  Pannon Lapok Társasága támogatta, médiatámogató a Napló.

 

Kilencedik alkalommal rendezték meg a magyar  televíziós szakma legrangosabb seregszemléjét, a  Kamera Hungária Televíziós Műsorfesztivált, Veszprémben a második alkalommal. Két évvel ezelőtt  a városi művelődési otthon volt a helyszín, kisebb, intimebb közegben, sokkal nagyobb közönség előtt, idén a Veszprém Arénában, a  délutáni programokat tekintve szűkebb érdeklődés  mellett. A péntek esti táncdalfesztivál koncertre viszont örvendetesen sokan voltak kiváncsiak, megtelt az aréna nézőtere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!