Kultúra

2010.10.18. 10:30

Radnóti emlékére

Szentkirályszabadja - 1970 óta minden esztendőben megtartják a Radnóti-emlékmenetet, ahol a résztvevők Veszprémből Szentkirályszabadjáig sétálnak, majd ott tisztelegnek a diktatúrák áldozatai előtt.

Az idén sem volt ez másként és száznál is több fiatal és felnőtt tette meg gyalogosan a nagyjából öt kilométeres távot a kerékpárúton. Szentkirályszabadján Iványi András polgármester, valamint Oberfrank Pál, a veszprémi Petőfi Színház igazgatója fogadta a menetet. Iványi András megköszönte, hogy a vártnál sokkal többen vettek részt az emléksétán, majd felidézte a második világháború szentkirályszabadjai történéseit, azokat az éveket, amikor Radnóti Miklós költő itt teljesített munkaszolgálatot.


A falu első embere részletes beszámolót adott az 194246 közötti időszakról. A kassai repteret ide akarták telepíteni, ezért hatalmas építkezés indult Szentkirályszabadjától nagyjából két kilométerre. Ekkor került ide a munkaszolgálatos Radnóti is. Itt írta meg utolsó versét, 1944. október 31-én született meg a Razglednicák című költeménye. Radnótit Abda közelében érte a halál: a teljesen leggyengült, járni is alig bíró költőt 21 társával együtt agyonlőtték. Tetemét 1946-ban exhumálták, akkor találták meg kabátja zsebében a Bori notesz verseit.

A szentkirályszabadjaiak először 1964-ben szervezték meg az emlékmenetet, de 1970-től hagyományt teremtve, minden évben sort kerítenek rá. Az utóbbi években már szavalóversennyel kötik egybe az emlékezést, az idén Oberfrank Pál volt a zsűri elnöke a megyei középiskolások versmondó viadalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!