Kultúra

2010.12.01. 17:10

A szókimondó hős - Debreczeny Zoltán bemutatkozása Bottropban

Veszprém - Testvérvárosok képzőművészeinek kiállítását rendezték Bottropban, Debreczeny Zoltán veszprémi festőművész angol, francia és német kortárs alkotókkal együtt állított ki.

Balla Emőke

Debreczeny Zoltán 1991-ben német, osztrák, francia, magyar képzőművész barátait hívta meg Veszprémbe kiállítást rendezni. A helyiek jól fogadták a vár kiállító termeiben, udvarain és az utcán felállított kortárs alkotásokat, emlékezett a kezdetekre a veszprémi művész. 1992-ben megalakították a ma is létező, müncheni székhelyű, Frequenzen nevű képzőművész csoportot. Az ország uniós csatlakozása akkor nagyon távolinak tűnt. A művészek azóta évente összejönnek valahol, hogy a képzőművészet eszközeivel verjenek hidat a nemzetek autonóm vizuális kultúrái között. Jövőre Máltára készülnek.

Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2010 címet Pécs mellett Isztambul és a Ruhr-vidéki Essen kapta. Az észak-német városokban és környékén zajlanak a programok, része a Kaspariade fesztivál is. Ennek keretében magyar, angol, francia és német kortárs képzőművészek munkáiból rendeztek kiállítást. Debreczeny Zoltánt is meghívták, aki 2001-ben már bemutatkozott festményeivel Bottropban, Veszprém testvérvárosában. Az idei tárlatra nagy lelkesedéssel készült, kötelességének tartva Veszprém jó hírének öregbítését, tapasztalatai megosztását. A kiállításra huszonhét akril-vászon és olaj-farost technikájú képet vitt. Ajándékként fia, Debreczeny Miklós "Miért szép Veszprém?" című fotóalbumát adta művész kollégáinak, Bottrop polgármesterének, a fesztivált szponzoráló bank képviselőjének és az őket segítő kultúr-menedzsereknek. Az albumhoz egy-egy akril-tus-papír technikával készült egyedi rajzát csomagolta.

A kiállítást a rendezők a német precizitással, alapossággal szervezték, keretjátékkal és pantomim előadással. Ferdinand Ude művészettörténész a kiállítók művészi hitvallását értékelte, Monika Büdke, Bottrop város polgármesterének felesége, az EKF 2010 rendezvénysorozat jelentőségéről beszélt, Werner Bartelt-Brüggemeier Veszprém polgármesterének, Porga Gyulának üdvözlő levelét olvasta fel.

A kiállítás tematikája: a szókimondó népi hős szerepe Európa országaiban. Petruskától Punch-ig, Vitéz Lászlótól Kasparig minden nemzet kultúrájában megjelennek az igazság bajnokai, akik rendet tesznek jó és rossz között. A művészek a Kasper-figura ábrázolásának változatait jelenítették meg alkotásaikban, megjelent a groteszk figura és a francia aktuális politika közötti párhuzam is. A német művész színes képeivel a rendezvény színességére utalt, remek grafikai alapot adott a fesztivál arculati elemeihez. Debreczeny Zoltán az "Európa egy igazi Kasparia" gondolattal, illetve a "Mit tehetek egy ecsettel a jobb közös jövő érdekében?" témával foglalkozott.

 

Debreczeny Zoltán elmondta, az EKF eseménysor végéhez közeledtével a szakemberek attól tartanak, hogy a helyi művészet ügye a jövőben kevesebb támogatást kap. Kollégáival való beszélgetésein jelezte, Veszprémben olyan beruházások zajlanak, amelyek a közeljövőben tág teret adnak a művészetnek, a turizmus új ágainak. A német városban is zajlik a karácsonyi vásár, a kultúra iránti érdeklődés csekély. Ő maga tartalékot lát abban, amikor az elit művészet és kultúra kilép "elefántcsont tornyából" és megjelenik a fogyasztók között, a bevásárló központok, a sportpályák és a fesztiválok területén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!