Kultúra

2011.03.29. 12:01

Szava Babity Hamvas-kultuszt teremtett Belgrádban

Veszprém, Balatonfüred - Szava Babity felfedezte Hamvas Bélát a szerbség számára. Mind a 47 kötetét lefordította, a legfontosabbak már régen megjelentek, még négy-öt év és napvilágot lát szerb nyelven az egész életmű. Ezzel valóságos Hamvas-kultuszt teremtett Belgrádban.

Bartuc Gabriella

Talán nem túlzunk, ha azt mondjuk, fordításainak hála szinte jobban beleivódott az ezredforduló szerb kultúrájába a szakrális metafizika utolsó nagy egyénisége, mint a magyarba, legalábbis többet idézik, többet hivatkoznak rá, mint itthon.

Szava Babity egész életművét belengi Hamvas tanítása, nem csak irodalmi, hanem filozófiai, etikai síkon is, hiszen egyfolytában azon dolgozik, hogy, a rosszat jóvá, a hátrányt előnnyé változtassa. Találóan jegyezte meg egyik méltatója róla: minden reggel úgy kel föl, hogy javítson a világon, hogy visszaadjon neki valamit az elveszett őszinteségből és közvetlenségből és a világ csodák-csodájára hallgat rá, nem csak Szerbiában, de itt nálunk is. A szerb fordítónak, irodalomtudósnak, nyugalmazott egyetemi tanárnak tekintélyes baráti köre alakult ki az elmúlt évtized alatt, amióta a balatonfüredi fordítóház állandó vendége, 2003 óta pedig a város díszpolgára.

Százötven (!) magyar könyvet fordított le szerbre ötven év alatt, ebből száz megjelent, a többi közlésre vár - derült ki a Pannon Egyetem szervezésében megtartott Vajdasági Napokon, amelynek vendége volt, illetve a Balatonfüred városa és a Hamvas Asztaltársaság által rendezett Hamvas-napokon. Mint füredi könyvbemutatóján elmondta, most antológia sorozatban gondolkodik, magyar novella válogatással kezdi, majd versekkel, esszével, drámával folytatja. A fordításokkal már elkészült, a megjelenés ütemezése a szerb kiadón múlik.

Szava Babity a magyar kultúrát nem csak fordításai által közvetíti, hanem tanította is nyugdíjba vonulásáig a Belgrádi Egyetem Filológiai Karának Magyar Tanszékén. Az ott elhangzott előadásai jelentek meg, immár második, bővített formában Magyarszka cvilizacija (Magyar civilizáció) címmel Zentán, a Vajdasági Magyarok Kulturális Intézetének kiadásában. A füredi Hamvas-napokon Petar Milosevics és Draginja Ramadanszki méltatta a kötetet, a szerzővel Beszédes István József Attila-díjas zentai költő és szerkesztő beszélgetett. A Blaha Lujza Étteremben összegyűlt hallgatóság, köztük Dúl Antal teológus, a Hamvas hagyaték gondozója és a Hamvas Béla Asztaltársaság tagjai érdeklődéssel hallgatták, hogyan látja civilizációnkat a magyar kultúra szerb barátja. Volt aki megkérdezte, mikor lesz ez a könyv magyarul is olvasható. Erre egyelőre nincs válasz. Mindenesetre rendhagyó tankönyvről van szó, nem illeszkedik a sablonokba, nem akar szigorúan tudományos lenni, felvállalja, hogy szubjektíven válogatott a magyar történelemből és művészetből. Ez már a nemzeti 11-es keretéből is látszik, amelybe a következők kerültek bele: Árpád fejedelem, István király, Mátyás király, Janus Pannonius, Zrínyi Miklós, Csokonai Vitéz Mihály, a magyar nyelv, Széchenyi István, Petőfi Sándor, Ady Endre és Hamvas Béla.  - Az arány nem rossz: 6:4 a művészek javára a politikusokkal szemben, viccelődött a budapesti szerb irodalomtudós, Petar Milosevics. Fontos megjegyezni, hogy milyen sok jó cserejátékos is lehetséges volna. Egyébként ez a nemzeti 11-es Szava Babity tanár úr válasza arra a kérdésre, miként lehetséges az, hogy ez a maroknyi magyarság a germán és a szláv népek tengerében fennmaradt és sikeres fejlődik Európában. 11 század, 11 válasz.
A 6:4 az írók javára nem véletlen, Szava Babity azt vallja ugyanis, ahogyan Füreden is kifejtette, egy kis nép elsősorban művészeket, tudósokat adhat a világnak, többek között költészetet. Mert ha már költészet sem lesz, ha már nem olvas senki verset, akkor mi marad? Szava Babity szerint az nemzethalál, akkor vége a nemzetnek.

 


Kérdésünkre, hogy mivel magyarázható Hamvas Béla rendkívüli népszerűsége Belgrádban, Szava Babity kifejtette: Szerbiában olyan borzasztó dolog történt, olyan kilátástalanná vált az élet, hogy keresni kellett valami fogódzót, támpontokat és ezt többek között Hamvas Béla filozófiájában találták meg. Ha nincs Hamvas, én megbolondulok mondta egyik olvasója. Ennél többet mondani egy íróról nem lehet. Nekem személy szerint is szükségem van Hamvasra. Amikor az első esszét elolvastam tőle, éreztem, kell nekem. Hamvast olvasva és fordítva az életem megváltozott, sokkal érzékenyebb lettem olyan dolgokra, amikről addig esetleg tudomást sem vettem. Ő az a guru, aki kézenfogja az embert és vezeti, majd egyszercsak elengedi a kezed és azt mondja, most már járj a magad útján. Nem erőlteti rád magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!