Kultúra

2011.05.31. 15:23

Szerelmi komplikáció

Veszprém - A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Caragiale Karnebál című előadásával érkezik a testvérvárosba, a Petőfi Színházban csütörtökön és pénteken mutatja be a produkciót.

Balla Emőke

Oberfrank Pál, a veszprémi Petőfi Színház igazgatója pályázatában megfogalmazta: fontosnak tartja a nemzetközi együttműködést; a sepsiszentgyörgyi színházzal való kapcsolat kiemelkedik a többi közül. Június 2-án és 3-án az erdélyi társulat vendégeskedik Veszprémben, a bakonyiak később viszonozzák a vendégjátékot.
 
- Közös hitünk, mindannyiunké, színházi embereké: az előadással szembeni igényességünk, az, hogy játékunkkal a közösséget szolgáljuk. Célunk, hogy e kornak hű lenyomatai, emberségünk pontos tükrei legyünk. A másságot megtapasztalni, különbözőségünk mögött felismerni azt, ami közös, egyazon kultúrán belül meglátni a sokféleséget; ez lehet ma egy székelyföldi és egy dunántúli színház kapcsolatának célja. Az, hogy bemutassuk stílusában különböző, a művészet iránt azonban egyformán elkötelezett intézményeink munkáját - mondta Bocsárdi László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház igazgatója.

 



Beszélt arról is, a darabválasztás összefügg a rendező személyével; Alexandru Dabija a mai román színház egyik legfontosabb rendező-egyénisége. Romániában Caragialet rendezni egyet jelent a mával való szembenézéssel. Egy színes, ám mélyében kiégettséget, kiúttalanságot rejtő, örökké komikus világ képe az, amivel Caragiale darabja által a ma embere számára is tükröt tart. Caragiale  az egyetemes drámairodalom egyik klasszikusa. Parti Nagy Lajos briliáns szövegében a századforduló Bukarestjének visszaadhatatlan keveréknyelvét egyfajta maga találta külvárosi magyarra fordította át.
 
Porga Gyula, Veszprém polgármestere elmondta, Veszprém nyitott és fogékony a minőségi előadásokra: büszke a saját társulatára, de szívesen fogad vendégjátékokat is a Petőfi Színházban. Hangsúlyozta, a két város, a két színház jó kapcsolatának erősítése, ápolása a városvezetésnek is fontos; meggyőződése, hogy az igényes kultúra utat nyit az emberek között.

 

A Karnebál változatos szerelmi bonyodalmak, csalások és félreértés-szülte helyzetek sokasága által rántja le a leplet a 19. század végi Bukarest lepukkant külvárosáról. A helyszín egy borbélyüzlet, később egy külvárosi bálterem, a szereplők pedig jellegzetes példái annak a népségnek, mely franciásan affektál ugyan, de a civilizációból semmi más nem ragadt rá, csak az olcsó parfüm, amivel bárdolatlanságát igyekszik leplezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!