Kultúra

2011.10.14. 18:48

Negyven éves a zeneiskola

Tapolca - Koszorúzással, kiállítás megnyitásával és nívós ünnepi hangversennyel ünnepelték pénteken a Járdányi Pál Zeneiskola megalakulásának negyvenedik évfodulóját.

Szijártó János

Délután az intézmény falán elhelyezett Járdányi Pál domborművet koszorúzták meg, majd a negyven év munkáját, eredményeit, jelentős eseményeit bemutató kiállítás megnyitójával és a jubileum alkalmából megjelentetett két kiadvány bemutatásával folytatódott a program a Városi Rendezvénycsarnokban.

Az ünnepi gálahangverseny is itt kezdődött, komoly érdeklődés mellett. A szép számú hallgatóságot Péni Béla, a zeneiskola igazgatója köszöntötte, majd Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke, és Navracsics Tibor is szólt a közönséghez. A miniszterelnök-helyettes tapolcai diákként, a zeneiskola növendékeként klarinéton tanult az intézmény első éveiben, így némileg személyes élményeit is beleszőtte összefogott beszédébe. Hangsúlyozta, hogy a zeneiskola megalapítása a város akkori akaratát tükrözte, a negyven év pedig azt, hogy akkor nem csak pillanatnyi fellobbanás volt ez a szándék. Úgy vélte, a zeneiskola egy darabka civilizációt őriz meg a társadalom számára, amely a mai világban kiemelten fontos.

A hangversenyen először Járdányi Gergely Liszt-díjas bőgőművész, az intézmény fiatalon elhunyt névadójának fia lépett színpadra és Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművés kísérete mellett finom, lélekig hatoló bőgőjátékával lenyűgözte a közönséget. Utána Mozart két zongorára írt darabjával fokozta a zenei élményt Baranyay László Liszt-díjas zongoraművész és Bogányi Gergely. Baranyay László professzori pontosságú zongorajátékához kitűnően illeszkedett a fiatal tehetség, Bogányi Gergely légiesen könnyed stílusa. A szűnni nem akaró vastaps egyáltalán nem volt meglepő a fantasztikus produkció végén. Aztán a művészek folytatták a klasszikusok bemutatását és csodálatos, felejthetetlen estével ajándékozták meg a lelkes tapolcai hallgatóságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!