Kultúra

2011.10.13. 05:08

Parádés ünnepi műsor - Negyven évre emlékezik a Járdányi Pál Zeneiskola

Tapolca - Negyven évvel ezelőtt, 1971 szeptemberében jött létre a városban sokak örömére az önálló zeneiskola. Az intézmény a hangszeres zeneoktatás mellett a kezdetektől a tapolcai zenei élet fő szervezőjévé, meghatározó központjává is vált. Pénteken ünnepi hangversennyel emlékeznek a négy évtizedes évfordulóra a Városi rendezvénycsarnokban.

Szijártó János

A Járdányi Pál Zeneiskola igazgatója, Péni Béla a jubileumi korcerttel kapcsolatban hangsúlyozta, a négy évtized főbb történéseit igyekeznek olyan zenei program köré csoportosítva összefoglalni, hogy emlékezetes legyen. A fellépő művészvendégek neve önmagáért beszél, hiszen Bogányi Gergely (Kossuth-díjas zongoraművész), Baranyay László (Liszt-díjas zongoraművész) és Járdányi Gergely (Liszt-díjas bőgőművész) elismert művészek. Ők is itt lesznek pénteken, mint ahogy az állam is magas szinten képviselteti magát, a tapolcai gyökerekkel rendelkező dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes személyében. Kiállítás is nyílik az iskola működésének 40 évéről, illetve a jubileum alkalmából megjelent két kiadványt is bemutatják.

A zenekultúra ápolása, a közös éneklés igénye régi hagyományokra tekint vissza Tapolcán. Ezt igazolja az 1930-ban megalakult Csobánc dalkör, később a vegyeskar létrejötte, majd a háború után a vasutas nőikar megalakulása, illetve a kultúrotthonban és a honvédségnél működő zenekarok munkája. 1955-től a város ének- és zenekultúrájának újabb fellendülése kezdődött Borsányi Gábor munkásságával. A Zeneakadémián végzett fiatal pedagógus, aki ekkor a Batsányi János Gimnázium tanára volt, a gimnáziumi énekkarral országos elismerést szerzett. Diákkórusa állandó szereplője volt minden iskolai és városi rendezvénynek, a Keszthelyi Helikon és a városi Batsányi ünnepségeknek.



A városban az 1970/71-es tanévben a keszthelyi zeneiskola kihelyezett tagozataként indult meg az alsófokú zeneoktatás. Az 1971/72-es tanévben viszont akkora igény mutatkozott, hogy szükségessé vált egy önálló zeneiskola létesítése. A Megyei Tanács Végrehajtó Bizottsága, a Liszt Ferenc utcában létesítendő önálló zeneiskola működését "Állami Zeneiskola Tapolca" névvel 1971. évi szeptember 15-ei, visszamenőleges hatállyal engedélyezte. A Borsányi Gábor vezetésével induló új intézménynek a Batsányi János Gimnázium adott otthont. Az első években nyolc zenetanár tanította az iskola száztizenhét növendékét zongorán, fafúvós, rézfúvós és vonós hangszereken. A zeneiskola alapító tanárai: Borsányi Gábor, Csonka Gyuláné, Dolinka Erzsébet, László Árpád, Martos Katalin, Puskás Lajos, Reindl Gabriella, Tóth Gyöngyvér voltak.

Az intézmény a megalakulástól kezdve aktív közreműködője lett a városi rendezvényeknek, ünnepségeknek. A Zene Világnapjára szervezett koncert, a karácsonyi hangverseny, a tavaszi hangversenysorozat ma is a zeneiskola állandó rendezvényei közé tartoznak.

1983-ban Péni Béla vezetésével megalakult a zeneiskola fúvószenekara, amely a kezdeti nehézségeket leküzdve, sok munkával nagyszerű eredményeket ért el az elmúlt huszonnyolc év alatt. 1984. őszén Kendeh Gusztávot bízták meg az intézmény vezetésével, aki egyik fő céljaként az iskola önálló épületbe költözését jelölte meg. Ezt a törekvést siker koronázta, 1988-ban költözhetett a zeneiskola. Ez év októberében vették fel Járdányi Pál, a fiatalon elhunyt zeneszerző, népzenekutató és zenepedagógus nevét, aki a Kodály Zoltán által kitűzött célok megvalósításáért talán a legtöbbet tette. Fia, Járdányi Gergely fellép a pénteki jubileumi koncerten. 2003-ban Román Iván vezetésével alakult meg az iskola vonószenekara, akik immár hagyományosan a tapolcai római katolikus templomban évente megrendezett Pünkösdi Hangversenyen mutatják be a legjelentősebb vonószenekari szerzők műveit a közönség örömére. 2006-ban lett Péni Béla az intézmény igazgatója, ma is ő vezeti a több mint négyszáz növendékkel foglalkozó intézményt.

 

A Járdányi Pál Zeneiskola megalakulásának 40. évfodulója alkalmából rendezett ünnepi programok pénteken 16.15-kor kezdődnek az intézmény falán elhelyezett Járdányi Pál dombormű megkoszorúzásával. Majd 17.20-kor folytatódnak a 40 évet bemutató kiállítás megnyitójával és a jubileum alkalmából megjelentetett két kiadvány bemutatásával a Városi Rendezvénycsarnokban. Az ünnepi gálahangverseny itt kezdődik 18 órakor, a három közismert művésszel, Bogányi Gergellyel, Baranyay Lászlóval és Járdányi Gergellyel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!