Kultúra

2012.07.19. 11:59

Legenda a színpadon

Veszprém - Magasra tette a lécet a VeszprémFest nyitónapján színpadra lépő George Benson, akit a jól sikerült koncert végén állva tapsolt a Szentháromság teret megtöltő közönség.

Szabó Péter Dániel

Ugyan a felhozatal igencsak a veretes az idei VeszprémFesten, mégis túlzás nélkül állítható: George Benson személyében az idei rendezvény legnagyobb sztárja lépett a közönség elé szerda este a várban. Nem is kellett csalódnia annak, aki jegyet váltott a tízszeres Grammy-díjas gitármágus bulijára. Kezdjük azonban a legelején.


Például az előzenekarral, merthogy az Egri János és Csörsz Zoltán közreműködésével színpadra lépő Tzumo Árpád, azaz a Tzumo Trio príma dzsesszfutamai több figyelmet érdemeltek volna, azonban a későn érkezők sokkal inkább a helyük megtalálásával voltak elfoglalva, mintsem a komoly értéket képviselő muzsikával. Mire aztán a fő attrakciónak számító pittsburgh-i dzsesszgitáros zenésztársaival a deszkákra lépett már mindenki elfoglalta a helyét, s várta a csodát.



Merthogy a világszerte (joggal) körülrajongott Benson koncertjétől minimum ezt várták a vájtfülűek, s nagyrészt be is igazolódtak a várakozások. A karrierjét 1964-ben kezdő muzsikus minden sallangtól mentesen felsétált a színpadra, gitárt ragadott és a csapatával rögvest klasszikus dallamokat húzott elő a kalapból. A közönség pedig vette a lapot, generációk tapsoltak állva az egykoron Miles Davis vagy épp Carlos Santana társaságában is zenélő Geroge Bensonnak, akinek tavaly ősszel megjelent, Guitar Man című albumáról is elhangzott néhány ropogósan friss átdolgozás.



Persze azért a nagy össznépi összeborulás a legtöbb tisztességes karaoke party állandó dalának számító Nothing’s Gonna Change My Love For You alatt volt, amelynek eredeti verzióját a közhiedelemmel ellentétben Benson énekelte 1984-ben, s csak három évvel később dalolta el a hawaii-i Glenn Medeiros. A közönségnek egyfolytában bókoló zenész egyébiránt akkor volt elemében, amikor gitárral a kézben nyomta a dzsesszt. Nem mellesleg ez jobban is állt neki, habár a pocakosodó szupersztár néha kissé esetlen tánclépéseit jó volt nézni a továbbra is igen hangulatos Szentháromság téren.



Érdemes megjegyezni, a háttérben hibátlanul dolgozó zenészeket, akik egyrészt kiváló alapot adtak a zenei stílusokat bátran mixelő előadónak, másrészt pedig egyfolytában mosolyogva, a nézőket mulattatva szórakoztatták egymást a világsztár háta mögött. Feldolgozások és saját nóták egyaránt helyet kaptak a hibátlan nyitánynak bátran titulálható koncerten, amelynek végén joggal zúgott a vastaps az örökifjú Bensonnak és csapatának.



A tízszeres Grammy-díjas George Benson a dzsessztörténelem egyik legnagyobb élő gitárosa. Fél évszázados pályafutása során több mint 50 albumot készített, amelyek világszerte sok millió példányban keltek el. Az elmúlt évtizedekben szinte minden neves előadóval játszott, köztük olyan sztárokkal, mint Miles Davis, John McLaughlin, Carlos Santana vagy Al Jarreau.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!