Kultúra

2012.08.27. 11:34

Ügyeskedő munkaügyesek, szórakoztató aktakukacok

Hogyan telhetnek a mindennapok egy munkaügyi felügyelőségen? Kívülállóként csak remélni tudjuk, hogy nem úgy, mint ahogyan a királyi tévén futó Munkaügyek című televíziós sorozatban látható – amin egyébként baromi jól lehet szórakozni.

Polgár Tibor

Társadalomkritikából és paródiából jelesre vizsgázott a Magyar Televízió Munkaügyek névre keresztelt sorozatának első évada. A werkfilm és az azt követő 24 epizód között ugyan akad egy-két gyengébb pillanat, de összességében messze az átlagon felül teljesített az egyenként 26 perces tévés produkció. Na, de lássuk, miről is van szó.

A Munkaügyek a képzeletbeli Fővárosi Munkaügyi és Munkavédelmi Felügyelet mindennapjait mutatja be. Az intézmény derék irodistái élenjárnak a felesleges aktatologatásban, a munkakerülésben, az ügyeskedésben, és ha nagy ritkán megpróbálnak komolyan venni egy feladatot, akkor az totális szerencsétlenkedéssel megfűszerezett káoszt eredményez. A poén- és eseménydús forgatókönyv három stand-upos előadóművész, Litkai Gergely, Kovács András Péter és Hadházi László nevéhez fűződik. Az említett humoristák végrehajtották azt a bravúrt, hogy miközben megőrizték és felfrissítették a klasszikus magyar humort, néhány ritka momentumtól eltekintve sikeresen elkerülték az idegesítően gagyi kabaré-elemeket. Szituációs komédiájuk (szinte) végig egyetlen, zárt helyszínen játszódik, és szellemes, találó párbeszédekre, valamint abszurd, karikaturisztikus helyzetekre épül. Az aprópénzből leforgatott Munkaügyek tökéletesen eltalált görbe tükröt tart a néző elé a bürokráciáról, ráadásul a remek paródia mellett olykor egy kis metsző szatírát is kapunk a készítőktől.

Egy-két erőltetett, sutább poén és túlírt, vagy esetlen jelenet olykor kissé rontja az élvezeti értéket, de a fenomenális karakterek, illetve az azokat életre keltő fantasztikus színészek rögtön kárpótolnak a gyengébb pillanatokért. A magyar színjátszás nagy öregjei (Molnár Piroska, Mucsi Zoltán, Tamási Zoltán) mellett a fiatalok közül is a legjobbakat (Fodor Annamária, Kovács Lehel, Elek Ferenc) sikerült kimazsoláznia a munkaügyes szerepekre Kálomista Gábor producernek. Ráadásul az epizódszerepekben is húzónevek tűnnek fel (például Gáspár Tibor, Scherer Péter, Thuróczy Szabolcs), és a színészgárda természetes játékát látva végig az az érzésem támadt, hogy nem kevés improvizációval spékelték meg az egyes epizódok forgatását – ez pedig határozottan a könnyed hangvételű produkció előnyére vált. Az egyenletesen magas szinten teljesítő színészek közül nyilván mindenkihez más-más művész áll a legközelebb, nekem személy szerint Mogács Dániel a kedvencem a beszédhibás, ám mindenhez értő vérprofi aktakukac szerepében. A tehetséges humorista stand-upos létére elképesztő színészi vénával van megáldva, róla biztosan sokat hallunk még a későbbiekben.

Az idézhető beszólások, a nagyszerűen kifigurázott irodai szituációk, továbbá a zseniális szereplők miatt sokáig emlékezetes marad a néző számára a Munkaügyek, amin minden bizonnyal még a karót nyelt hivatalnokok is képesek egy jóízűt nevetni. A Magyar Televízió online videótárában bárki megtekintheti az eddig műsorra tűzött epizódokat, a sorozat második évadát pedig már javában forgatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!