Kultúra

2012.09.07. 05:54

Szkíták, avarok és Koppány

Veszprém - Kétnapos látogatást tett megyénkben Krym Altynbekov restaurátorművész, akinek a nevéhez fűződik az Emberek Aranyban című tárlaton látható kazah szkíta kincsek megmentése. Többek között felkereste a Veszprém Megyei Múzeumot is.

Halmos György

Budapesten a napokban nyílt meg az a kiállítás, amelyen a szkíta fejedelmi temetkezések régészeti leletanyagának reprodukciói, valamint nagyméretű, a feltárást és a leletmentést bemutató képek, illetve molinók láthatók. A tárlatanyag gerincét képező tárgyak döntő többsége az úgynevezett "Issyk-kurgánból" és a Berel mellett feltárt lovas temetkezés világviszonylatban is ritkaságszámba menő leleteiből származnak, azok méret- és anyaghelyes reprodukciói. A kiállításon a Veszprém Megyei Múzeum kapcsolódó anyaga is látható.

Krym Altynbekov részese volt a "cárok völgyében" zajló, világszenzációvá váló nemzetközi munkának, mely a Szkíta herceg sírja néven került be a köztudatba.

A tárlaton olyan griffek és indafonatok is láthatóak, amelyek több mint ezer évvel később, hatezer kilométer távolságra kerültek elő ugyanazzal a motívumvilággal. Ezeket az avar leleteket a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum biztosította a kiállítás részére.

A kazah vendégek a veszprémi múzeumban tett látogatásuk során a restaurátorműhelyt, a szakmai raktárakat tekintették meg. Az intézményt övező érdeklődés miatt a tervezett egynapos helyett kétnapos lett a látogatás, mert a múzeum állandó tárlatait is megnézi a világszerte elismert restaurátor, akinek nevéhez több leletmentő módszer kidolgozása fűződik - tájékoztatott Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság igazgatóhelyettese. S. dr. Perémi Ágota elmondta, a restaurátorműhelyben folytatott munka elnyerte a vendégek tetszését. Jó hangulatú szakmai megbeszéléseket folytatunk, reméljük, a találkozónak lesz folytatása - mondta a szakember.

 

A kétnapos megyei látogatás során Krym Altynbekov több történelmi és kulturális értékekben gazdag helyszínre is ellátogatott, voltak Veszprémben, Tihanyban. Bikádi László polgármester elmondta, a kazah vendégek megnézték a vilonyai ásatást és Sóly környékét is, ahol a történetírás szerint István legyőzte Koppányt. A beszélgetésekből az derült ki, a mostani találkozó egy kapcsolatfelvétel első állomása, aminek mindenképpen lesz folytatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!