Kultúra

2012.10.09. 15:32

Varnus Xavér varázslatai Monostorapátiban és Balatonalmádiban

Lesenceistvánd - Az őszi szezon nagyszabású produkciójaként a legendás virtuóz, Varnus Xavér orgonaművész ad koncertet október 14-én a monostorapáti műemlék templomban, október 27-én pedig a balatonalmádi református templomban.

Balla Emőke

Varnus Xavér - akit a New York Times az orgona Horowitzának nevezett - vasárnap délután Monostorapátiban, két hét múlva pedig Balatonalmádiban is a világhírű dzsesszbőgőssel, Barcza Horváth Józseffel és Tóth Zsolttal, a Talamba dobosával koncertezik. A művész úgy fogalmaz, ez kémia: "az első pillanattól sejtszinten értjük meg egymást. Laza pasik vagyunk, akik a zord maradiak háta mögött össze-összekacsintunk Bach papával, s talán nem mellékesen össze is hoztam e műfajban a lemezkiadómnak egy négyszeres platinalemezt, ahogy mondják, az orgonazene történetében a legelsőt."

Varnus Xavér szereti Johann Sebastian Bachot. Televíziós műsorai az elmúlt nyolc évben leggyakrabban róla szólnak, legnagyobb külföldi koncertjein, a canterburyi katedrálisban vagy a római Szent Péter-bazilikában is az ő zenéit játssza. "Bach soha nem tévedett, mert Isten hangja volt. Ezt a hangot el kell hozni és le kell fordítani a XXI. század emberének, hogy megértse az üzenetet. Nem biztos, hogy egy nemzet megmarad, ha Bachot hallgat és Kosztolányit olvas, de egészen bizonyosan szellemi kínhalállal pusztul el, ha nem így tesz. S ezt nem árt észbe vésni e nehéz időkben. Csak a korlátolt ultrakonzervatívok hörögtek, amikor a Művészetek Palotájában a híres Jacques Loussier-vel két telt házas koncerten dzsesszesítettük azt a Bachot, aki miközben az emberi civilizáció legmélyebb zenedrámáit mutatta be, más napokon az akkori kor diszkózenéjével mulattatta Lipcse ifjait. Életvidám, nyitott fickó volt, nem pedig márványszobor. A márványszobrok ugyanis ritkán nemzenek huszonegy gyermeket."


Varnus Xavér elmondta: szabadtéri színházat épít és fesztivált tervez Veszprém megyében, a vasárnapi monostorapáti koncert bevétele ennek építését segíti. "Lesencén egy csodálatos hegytetőn lakom, s mikor lenéztünk egyszer alapító társammal, Lukács Áron barátommal az alkonyi párában úszó völgybe, mindketten egyszerre éreztük meg: nem is lehet vita tárgya, hogy ugyanitt ült Shakespeare, amikor megírta a Szentivánéji álmot."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!