Kultúra

2012.11.19. 18:06

Trokán Anna Junior Prima-díjas

Trokán Anna a Veszprémi Petőfi Színház művésznője Junior Prima-díjat vehetett át hétfőn délután az Uránia Filmszínházban megrendezett ünnepségen.

Varga Róbert

A Magyar színház-és filmművészet kategóriában tíz fiatal művészt: hat színészt, valamint egy-egy balettáncost, operatőrt, jelmeztervezőt és dramaturgot jutalmaztak. A 7000 euróval járó díjra érdemes fiatal tehetségeket idén is a szakma elismert képviselői jelölték.

- Nagyon boldog vagyok, megható és jó érzés az, hogy így figyelnek rám és értékelik a teljesítményemet. Hálás vagyok a sorsnak, hogy Eperjes Károly többszöri hívása után végül Veszprémbe szerződtem, itt találkozhattam kiváló szerepekkel és olyan rendezőkkel, kollégákkal, egy remek társulattal, akik mind hozzájárultak ahhoz, hogy ilyen szép és rangos elismerést kaphattam. Köszönöm a veszprémi színház minden dolgozójának, vezetőinek ezt és köszönöm a közönség bizalmát, szeretetét - mondta a friss díjazott.



Trokán Anna színészcsaládból származik. Édesanyja Papadimitriu Athina, édesapja Trokán Péter. Testvére, Nóra szintén a komédiás pályát választotta. Az, hogy Anna Veszprémbe került, Eperjes Károlynak köszönhető. A teátrum művészeti tanácsadója megnézte főiskolai vizsgaelőadását, és ezután hívta a Petőfi Színházba. Ám ekkor a tehetséges színésznő a Budapesti  Kamaraszínházat választotta. Eperjes Károly viszont nem arról híres, hogy bármit feladjon. Különösen akkor nem, ha a társulatépítés szempontjából fontos posztra kell igazolni. A színházban ugyanis nagy szükség van a fiatal tehetséges színészekre és színésznőkre. Így aztán egy év múlva újra felhívta Trokán Annát, hogy jöjjön Veszprémbe, és olyan rendezőkkel dolgozhat majd, mint Szinetár Miklós, Szergej Maszlobojscsikov, Valló Péter. Anna pedig jött, látott és győzött. Remek szerepeket kapott eddig is Veszprémben, a Jeanne d' Arc katartikus sikerű eljátszásával pedig nagy szerepálma teljesülhetett. Ebben az évadban a közönség a Csalódások és az Iphigeneia Auliszban című produkcióban láthatta eddig a fiatal színésznőt, de már próbálja Tordy Géza rendezésében az Adáshiba című darabot, ebben Sacit formálja meg. A bemutató december 14-én lesz a nagyszínpadon.





Trokán Anna 1984. június 29-én született Budapesten.  A középiskolát a Szent Margit Gimnáziumban végezte. Biológia szakra járt, orvos szeretett volna lenni. Érettségi után jelentkezett a Színművészeti Egyetemre, de nem vették fel, ezért Földessy Margit drámastúdiójába járt. Ezt követően a Pesti Magyar Színiakadémián folytatta tanulmányait. 2005-ben – harmadjára – felvették a Színművészeti Egyetem Zenés szakára. 2009-ben a Budapesti Kamaraszínházban kezdte pályafutását, majd a következő évben a Veszprémi Petőfi Színházba szerződött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!