Kultúra

2013.12.18. 17:03

Az élet szép, az élet minden

Veszprém - Móricz Zsigmond - Kocsák Tibor - Miklós Tibor Légy jó mindhalálig című musicaljét december 20-án, pénteken este mutatja be a Veszprémi Petőfi Színház. A szerdai médianapon a társulat négy jelenetet adott elő a sajtó képviselőinek.

Balla Emőke

A Légy jó mindhalálig című musical bemutatója 1991. április 19-én volt a Debreceni Csokonai Színházban, mely ezzel az előadással ünnepelte alakulásának százötvenedik évfordulóját. Az ősbemutató óta a darab számtalan premiert ért meg itthon és külföldön, Budapesten és vidéken egyaránt. A Veszprémi Petőfi Színház karácsonyi színházi ajándékként nyújtja át a családoknak Nyilas Misi generációkat átölelő történetét. Az előadásban huszonöt gyermekszereplő játszik, akik számára nem idegen a színpad, hiszen közülük többen is szerepeltek az Oliver! című musicalben. A gyerekek nyáron egy színházi kurzuson, workshop-on vettek részt, a darabbal már ott ismerkedtek.

A főszerepet felváltva játssza Arbas Socias Carlos Alexander és Pató Bálint. Mindketten szerepeltek már az elmúlt évad sikerprodukciójában, az Oliver!-ben. 

– Nyilas Misi  kedves, aranyos diák, aki szeretne a felnőttek világához tartozni, de közben csalódás éri. Ő mindenben a jót keresi. Nekünk is erre kell törekedni. Örülök, hogy benne lehetek ebben ez előadásban, szeretem a táncokat, dalokat, nagyon várom már a bemutatót – mondta Arbas Socias Carlos Alexander.

A másik Nyilas Misi, Pató Bálint úgy nyilatkozott: - Misi szerény, becsületes, jószívű iskolás, akivel nem mindig bánnak jól a társai és a felnőttek sem. Ő azonban eközben is hiszi, hogy mindig jót kell cselekednünk. 

Az előadást Tóth Loon színművész rendezi, akinek az elmúlt évad végén Latinovits-díjat szavazott a Petőfi Színház társulata. A Tábori piknik fogadtatása, sikere után kérte fel a színház vezetése, állítsa színpadra a Légy jó mindhalálig című musicalt. Ez az első nagyszínpadi rendezése.

Nyilas Misi szerepében Arbas Socias Carlos látható (Fotó: Nagy Lajos)



- Móricz Zsigmond a megbántott, félreértett és megkínzott jóság jelképét akarta Nyilas Misi történetével elmesélni, a trianoni diktátum által megcsonkított Magyarország allegóriájaként. Nem gyerekregénynek szánta, nem kötelezõ házi olvasmánynak, hanem örök tanulságnak: bármennyire is bántanak bennünket, csak egy erkölcsileg helyes válaszunk lehet rá – az, hogy legyünk jók, mindhalálig.

A Kocsák Tibor és – a közelmúltban tragikus hirtelenséggel elhunyt – Miklós Tibor szerzõpáros musicaljének bemutatásával azt szeretnénk elérni, amit Nyilas Misi fogalmaz meg a regény végén: az emberiség tanítói szeretnénk lenni, költõk, akik szeretnék jobbá tenni a világot - nyilatkozta Tóth Loon.

Keller János Török János szerepében lép színpadra. A  székesfehérvári színház tagja, de sok szállal kötődik a városhoz, a színházhoz, az elmúlt évadokban több előadásban láthatta őt a közönség. Színpadra lépett a SingSingSing előadásokban és a Túl a rivaldán produkcióban, vendégelőadásokban a Zsuzsika hangja és a Két összeillő ember szereplőjeként tért vissza Veszprémbe.

- Nagy kihívás számomra Török János bőrébe bújni, hiszen eddigi pályafutásom során szinte mindig csak pozitív figurákat játszottam, s most egy negatív karaktert kell megformálnom. A Légy jó mindhalálig zenés változata nagyon szép. Elhangzik benne a sokak által ismert dal, s annak refrénje: "Az élet szép, az élet minden." Ám ennél is többről szól ez a darab. Olyan erőt, értékrendet adhat a hétköznapokra, amely megmelegítheti a lelkeket. Minden családnak ajánlom, szülőknek, gyermeknek együtt - mondta a színész.

A szerdai médianapon nagy érdeklődés kísérte az előadást, a szereplők négy jelenetet, négy slágert mutattak be, köztük Az élet szép és a Tíz perc címűeket.

A premier december 20-án, pénteken este lesz a veszprémi Petőfi Színházban, ahová Kocsák Tibor zeneszerzőt is várják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!