Kultúra

2013.12.12. 13:33

Megjelent Andrássy Antal gazdasági újságíró tizedik kötete

Wattok hetven esztendeje címmel az ajkai erőműről, az ajkai és a balinkai szénbányákról írta meg újabb kötetét a szerző.

Kovács Erika

Napjainkban mind nagyobb keletje van a helytörténet-írásnak, míg az üzem-történetírásnak kevésbé. Holott a radikálisan átalakuló gazdaságban indokolt lenne dokumentálni, és egyben emléket állítani annak, hogy honnan indultunk, milyen utat jártunk be a munka világában - így érvel a szerző újabb kötete megírása mellett.

Andrássy Antal gazdasági újságíróként csaknem három évtizedig dolgozott a Napló szerkesztőségében. Ezidő alatt mint szakújságíró szemtanúja volt a megye akkor igen jelentős iparának, amely többek között meghatározója volt a hazai szén és bauxitbányászatnak, a vegyiparnak, az alumíniumiparnak, az energetikai, és a gépiparnak. Lehetővé vált számára, hogy némely cég történetét, munkáját, kordokumentumokkal, korabeli újságcikkekkel, az alkalmazottak emlékével megörökítse. Bár a gazdaság jelentősen átalakult megyénkben, egykori reprezentánsai jobbára eltűntek. Ám szerencsére vallják még néhányan, hogy aki a múltat nem becsüli, a jövőt kockáztatja. Ezek közé tartozik a Bakonyi Erőmű Zrt., amelynek kiadásában három éve elkészült az egykori Inotai Erőmű történetét feldolgozó „Volt egyszer egy erőmű", és most a 70 éves jubileumához érkezett ajkai erőművel, és a 10 évig hozzátartozó ajkai és balinka szénbányákkal foglalkozó „Wattok hetven esztendeje című könyv, amely éppen a tizedik ilyen jellegű munkája. A két kötetet, együtt, díszkötésben, mintegy karácsonyi ajándékként ma vehetik kézbe a dolgozók a fűzfői Tradeorg Nyomda igényes kivitelezésében.

Az újabb kötet kollektív munka: a szerző támaszkodott a korábbi kiadványokra, köztük Kozma Károly geológus munkájára, aki megírta az erőmű csaknem félévszázadát és az ajkai szénbányák száz esztendejét. Marton Károly bányamérnök a balinkai szénbányák évtizedeiről adott áttekintést. A szerző igénybe vette a cég mai szakembereinek segítségét is, akik készséggel vállalták a közreműködést.

A legújabb kötetben közel negyven riport alany szólal meg, Ezen kívül beillesztette a kötetbe az országos és a megyei sajtó korabeli írásait is.

A kérdésre, hogy mi lesz a következő kötete, elmondta: hetven felül már óvatosabb az ember az ilyen másfél-két évet igénybevevő megbízatás elfogadását illetően.

- Nemrég megszületett első unokám, és minél több időt szeretnék vele tölteni. Kétségtelen, a 24. óráját éljük annak, hogy megörökítsük egykori és jelenlegi jelentősebb cégeink történetét, értékteremtő tevékenységét, elkötelezett egykori, és mai alkalmazottjainak emlékeit....

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!