Kultúra

2015.02.10. 14:25

Szöveg és kép - Závada Pál író volt a vendég az irodalmi esten

Veszprém - Irodalmi esten beszélt Závada Pál író legújabb, Természetes fény című regényéről, valamint a Holmi című folyóirat megszűnéséről.

Marton Attila

A zsúfolásig telt Utas és holdvilág Antikváriumban tartott irodalmi esten Brassai Zoltán irodalmár kérdezte az írót. Závada elmondta, a kilencvenes évek elején egy kulákokról készített könyvhöz gyűjtött anyagot, ám interjúalanya a második világháború tapasztalatairól is órákat beszélt neki. Az elmondottak alapján csak évekkel később kezdte el írni a regényt, amelyeket további szereplőkkel és helyszínekkel bővített ki. A lineáris cselekményű, a dokumentumok és fikció által kevert kötetben a Bécs környéki munkatáborokba kerülő szereplő mellet akad olyan is, aki hadifogságba jut, és vonattal járja be Közép-Európát.

Závada Pál elmondta, nem hiszi, hogy át lehet fordítani az emberek gondolkodását egy-egy regénnyel, ahogyan felhagyott azzal az illúzióval is, hogy egy könyv A fényképész utókora című regényénél még bízott ebben társadalmi vitát képes generálni. Bár Brassai Zoltán többször is Tolsztoj Háború és békéjéhez hasonlította a könyvet, az író ezt visszautasította, azt mondta, tudatosan nem játszott rá az orosz realista nagyregényre, szemben A fényképész utókorával, amelynek történetszövése gyakran Gustave Flaubert-t idézi.

Závada Pál íróval (jobbról) Brassai Zoltán beszélgetett az Utas és holdvilág Antikváriumban
Fotó: Balogh Ákos

Az író elmondta, szándékosan választott egy hagyományosabb történetmesélési technikát, viszont évekig töprengett azon, milyen formában szerepeltessen egy prózai kötetben fényképeket, mígnem megjelent W. G. Sebald Austerlitz című regénye, fotókkal. Szöveg és kép viszonya kapcsán elmondta, arra törekedett, hogy a fotó ne illusztráció legyen csak, hanem egyenrangú a szöveggel, egészítse ki, vagy vitatkozzon vele.

A Holmi című irodalmi folyóirat amelynek munkájában Závada prózai szerkesztőként vett részt őszi megszűnése kapcsán elmondta, Réz Pál főszerkesztő után nem találtak olyat, aki folytatta volna az ő munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!