Kultúra

2015.07.28. 15:07

Grimm József festőművész, grafikus alkotásai a Balatonról

Tihany - A Balatont és főként a félszigetet ábrázoló képeit állítja ki Grimm József festőművész, grafikus a hamarosan nyíló tárlatán.

Prevics Éva

Nagy sikerű balatonfüredi kiállítása után, augusztusban Tihanyban is tárlaton mutatkozik be a balatonfüredi festőművész, grafikus, Grimm József. A tihanyi hangulatokat ábrázoló olajfestményein, akvarelljein, rajzain bárki megcsodálhatja, hogy látja a művész a régi tihanyi kikötőt, a partot, a Kálváriát vagy éppen az apátságot.

Az alkotó a Naplónak elmondta: sokat alkot Tihanyban, ezért régi vágya volt egy önálló tihanyi kiállítás.

Grimm József grafikus, festőművész tihanyi képeit állítja ki. Fotó: Prevics Éva

Grimm Józsefet már mi is bemutattuk itt a Naplóban. ő az a művész, aki karikatúráiról is ismert. Több ezer karikatúrát készített már a Balaton – parton. Leghíresebb modellje Kovács Ágnes úszónő volt, aki egy Balaton átúszás kapcsán járt a térségben, mikor Grimm József lerajzolta. Korábbi nyilatkozatában Grimm a Naplónak azt mondta: karikatúrát nem könnyű rajzolni, nem is minden művész tud. Nagyon gyorsan fel kell ugyanis ismerni az arc karakterét, majd a lehető legélethűbb feldolgozásban 10-15 perc alatt a jellegzetes vonásokat visszaadni. Előfordul, hogy meglepődik a modell a rajzon. Volt, hogy a kihangsúlyozott ferde orr keltett csodálkozást, mert az illető addig észre sem vette magán a kis hibát. A jellemző azért persze az, hogy a modell tisztában van saját magával. Ha pedig karikatúrát kér, az általában azt jelenti, hogy van humora, tehát elfogadja az elkészült alkotást. Grimm József arról is beszélt, hogy sokszor kérik tőle, hogy fotóról készítsen karikatúrát, mert ajándékba szánják a rajzot. Ez sosem könnyű feladat, egyetlen kép alapján nem is ajánlatos elkészíteni a karikatúrát.

Látni kell az ember vonásait bizonyos helyzetekben. Ezért sokkal jobb, ha az alannyal beszélgetve, nevetgélve tud dolgozni a képen.

A Grimm József balatoni témájú alkotásait felsorakoztató tárlat augusztus 7-én, este hat órakor nyílik a tihanyi Németh László Művelődési Házban és egészen őszig lesz látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!