Kultúra

2015.10.18. 19:56

Irodalmi kávéház és kötetlen találkozó Ajkán

Ajka – Nem kell mindig szépeket írni, az a jó, ha sikerül a romantikus harmóniát megtörni – adott tippet a Bródy Imre Gimnázium diákjainak a slam poetry egyik hazai nagyágyúja Závada Péter, aki nem mellesleg költő is.

Szántó Renáta

Saját versekkel, gitáros zenei aláfestéssel, rágcsálnivalóval és alternatív író-olvasó találkozóval ünnepelték a Nemzetközi Iskolai Könyvtári Hónap című programsorozatot az intézmény pedagógusai és tanulói.

Závada Pétert Kersner Ákos, a gimnázium magyartanára „mutatta be” a résztvevőknek Fotó: Györkös József

A könyvtári programon bemutatkozott az iskolai irodalmi kör. Saját verseket és dalszövegeket olvastak fel és prezentáltak a diákok. Az asztalok pogácsától, gyümölcsöktől és sütiktől roskadoztak. Zenei kíséretként a gitárjaikat is beizzították a kreatív szellemű gimnazisták, így igazi tábori hangulat uralkodott el a könyvespolcok között.

Az irodalmi kör műsora

A költeményeket Závada Péter költő, rapper, Akkezdet Phiai formáció egyik tagja „ítélte meg”. Természetesen a kritika inkább jó tanács és ajánlás volt a fiatal művésztől, aki tippeket is adott a gimnazistáknak a költészethez. Kiemelte például, hogy a gyakorlás mellett olvassanak, hiszen szókincsük így bővül.

Závada Péter elvarázsolta a közönséget

Az interneten számos kortárs folyóiratra utalt, melyekből nem csak a hazai, hanem a nemzetközi „trendeket” is befogadhatják a diákok. Továbbá utalt arra a hibára, miszerint sokan archaikus nyelven akarnak fogalmazni, pedig ma a beszélt nyelv sokkal hatásosabb lehet egy költeményben. A produkciók után kötetlen beszélgetéssel vitatták meg a jelenlévők a bennük ragadt kérdéseket haikuról, élményekről, alternatív irodalomóráról.

Még a lépcsőn is diákok ültek, minden hely megtelt

A program második felében Závada Péter köteteiből olvastak fel verseket a diákok a zsúfolásig megtelt előtérben, majd a költő maga is kiválasztott néhány művet, melyet előadott a jelenlévőknek. A közönség megosztotta benyomásait a fiatal művésszel, aki párbeszédbe elegyedett a mindenre kíváncsi hallgatósággal. A formális író-olvasó találkozó észrevétlenül baráti csevegéssé alakult. Závada Pétert kifaggatták a résztvevők a transzcendenssel való viszonyáról, édesanyja elvesztéséről, a slam poetryről és versek jövőjéről is. A találkozó dedikálással ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!