Kultúra

2015.11.14. 17:11

Dokumentumfilm készült a polányi passióról

Zsigmond Dezső rendező Egy passió kálváriája címmel készített filmet, amit szombat délután a Dubniczay-palotában mutattak be a Művészetek Háza és az Ittmost Egyesület által szervezett Csend napok keretében.

Balla Emőke

Magyarpolány több éve ad otthont az Európában egyedülálló passiójátéknak, melyet minden évben a pünkösdi ünnepen mutatnak be. A mintegy 100 helyi és környékbeli lakossal megvalósuló Polányi passió előkészületei február,  március hónapban kezdődtek. A rendező Tömöry Péter, a Polányi Passióért Egyesület elnöke és Sebe István közösségfejlesztő programokkal, színjátszó tréningekkel erősítette a közösség kötődéseit, frissítette fel a darab előadásához szükséges készségeket.

A Polányi passió Magyarországon egyedülálló módon, az Europassió Szövetség érdeklődése mellett valósított meg tíz éven keresztül egy eredményes közösségi művészeti produkciót, amely sikeres településfejlesztési projekt is volt, hatékonyan járult hozzá a település ismertségéhez, a lakosok megélhetéséhez. 2013-ban az önkormányzat vállalhatatlan feltételei miatt az egyesület nem tudta megrendezni a bemutatókat. A  2013-as kényszerszünet után a tavalyi bemutató tárgyalásainak tétje az Európában számon tartott vallásturisztikai projekt további működése, de egy település közösségének erősödése vagy széthúzása, a helyi értékek és érdekek artikulálása, a település jövője is volt.

Az előadás háttérmunkálatairól Zsigmond Dezső forgatott dokumentumfilmet. A több mint kétszáz filmet, főként dokumentumfilmet készítő Balázs Béla-díjas filmrendezőt Farkasné Molnár Csilla mutatta be a rendezvény közönségének. Dokumentumfilmjeiben játékfilmes elemeket használ, játékfilmjeiben dokumentumfilmeseket. Őt elsősorban nem a színházi része érdekelte a történetnek, hanem egy falu összefogása, falusi emberek szereplése, mondta a rendező. A film az egész passiót mutatja be, annak fogantatását, megszületését, életét, elhalását. Ez egy jellegzetesen magyar történet, de nem csak Magyarpolányról szól. Zsigmond Dezső elsősorban szituációs dokumentumfilmeket készít, de ennek oknyomozó történetnek kellett lennie: bemutatni, hogy apró dolgok, emberi hiúság miatt ez a passió nem kapott lehetőséget arra, hogy tovább éljen. Összeveszett a falu, ahelyett, hogy a krisztusi egységet hozta volna, az ellenkezője történt. Krisztus szenvedéstörténete mellett a passiójáték szenvedéstörténete is megmutatkozik. A film kiegyensúlyozott lett, mind a két fél véleményének a bemutatásával. 2013-ban kezdődött a történet, amikor szünet volt a passióban, és idén fejeződik be, amikor egy új passió készült, másik rendezővel.

Tömöry Péter író, rendező hozzátette, egy tizenkét éves előadás került veszélybe. A filmrendező végigkövette a passió életét, amikor 2013-ban kitört a botrány, azt is. A filmben nyilatkozik ő, Sebe István és a szereplők is. A passió elmúlt, megszüntették, idén pünkösdkor más csinált passiót. Ő elégette a kéziratát az általa írt passiónak, a Polányi passió irodalmi műként marad fenn. Amit ő írt, nem lesz többé, nem rendez több passiót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!