Kultúra

2016.01.14. 15:26

Amerikai Kuckó: könyvek csak angolul

Veszprém - Jelentős a kulturális kisugárzása a megyei könyvtárban található Amerikai Kuckónak, amely tavaly ünnepelte megalakulásának 10. évfordulóját. Az ünneplőket videoüzenetben köszöntötte Colleen Bell, az USA magyarországi nagykövete.

Mátételki András

Könyvtár a könyvtárban, így lehetne jellemezni a helyet, ahol mindent angol nyelven lehet olvasni a könyvektől a különböző folyóiratokig, s kölcsönözhetők filmek is. A veszprémihez hasonló, nyelvtanulást segítő, arra ösztönző információs és programközpont a világban több száz jött létre 2000 óta. Magyarországon tíz évvel ezelőtt építették ki ezt a hálózatot. Az öt Kuckó közül másodikként alakult meg Veszprémben ez az intézmény, amelyet 2013 ősze óta Falussy Boglárka vezet.

Elmondta, a három, látogatók által használható számítógépet, a helyiség felszerelését, valamint az olvasnivalókat az Amerikai Egyesült Államoktól kapták, viszont a rezsiről és a személyzetről a megyei könyvtár gondoskodik, mint házigazda.

- Ami a könyvtári állományt illeti, jelentős bővítés történt 2009-ben, amikor több mint négyezer kötetet ajándékozott nekünk London Steverson, aki az Államokban szövetségi bíróként dolgozott. Hogy minek köszönhettük a kitüntető figyelmét? Annak, hogy a felesége veszprémi származású, s néhány évet itt éltek a városunkban, s ez alatt gyakran megfordultak a könyvtárban. A kapcsolat azóta sem szakadt meg a 68 éves bíróval, aki szinte mindig „eljön” a havonkénti könyvklubunkba. Pontosabban: a skype segítségével bekapcsolódik a beszélgetésbe, amikor a különböző könyvekről társalgunk.

Többek között Falussy Boglárkának köszönhető, hogy minden évben Veszprém ad otthon az angol nyelvű drámafesztivál amatőr fellépőinek 
Fotó: Mátételki András

- A Kuckó egyik alapvető feladata, hogy segítsünk eligazodni azoknak a fiataloknak, akik az amerikai felsőoktatásban kívánnak továbbtanulni. Nem könnyű a választás, ugyanis az USA-ban több mint 4000 főiskola, egyetem található. A Kuckó több dunántúli városban tartott már tájékoztató előadást, ahol a résztvevők információt kaphattak arról, hogy az igények és anyagi lehetőségek alapján hogyan lehet a legmegfelelőbb egyetemet kiválasztani a hasznos weboldalak segítségével. Az USA-ban jelenleg 720 magyar diák tanul, akik tudják, hogy egy amerikai diplomával nagyon jól el tudnak majd helyezkedni a világ bármely pontján.

Nyolc éve rendezik meg - kizárólag Veszprémben - az egyetem angol tanszékével és a Petőfi Színházzal közösen az angol nyelvű drámafesztivált amatőr színészeknek, akik középiskolások, egyetemisták. Minden tavasszal általában tízegynéhány csapat jön össze - van háromtagú, de van húsztagú gárda is.

- Érdekesség, hogy nem egy csapat saját maga által írt darabot állít színre. A háromnapos rendezvényünkre az ország minden részéből érkeznek hozzánk, ami komoly szervezőmunkát igényel, de szívesen dolgozok rajta szervezőtársammal, Katona Lászlóval és az önkéntes segítőkkel - mondja a 29 éves, angol-magyar szakos diplomával rendelkező Falussy Boglárka, aki a kezdetektől tagja ennek az országos rendezvénynek. Kezdetben segítőként, majd szereplőként, később nézőként kapcsolódott be a társulatok produkcióiba. Mint mondta, már elkezdték előkészíteni az idei fesztivált.

Ő maga, valamint esetenként az amerikai nagykövetség munkatársai is felkeresnek egy-egy általános, illetve középiskolát, hogy bemutassák az egykor ígéret földjeként emlegetett Egyesült Államok hétköznapjait, szokásaikat, valamint ünnepeiket. A jeles

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!