Kultúra

2016.04.08. 17:49

Kortárs reflexiók versekre

Veszprém - Társadalomkritikával indítva, pozitív, egységes szemléletig vezette a hallgatókat Varga Richárd dalestjén.

Kutasi Zsófia

A világ egy kerek egész az emberrel együtt – ez volt az üzenete Varga Richárd dalszerző estjének, melyen megzenésített verseket adott elő részben Weöres Sándor A teljesség felé című kötetéből, valamint a témához kapcsolódó verseiből, írásaiból, de a fiatal alkotó saját szerzeményeit is megosztotta a veszprémi közönséggel.

Az összeállítás mintegy kortárs reflexióként negatívabb hangulatból indulva végül pozitív kicsengést kapott.

A Tíz lépcső című zenés irodalmi est a Laczkó Dezső Múzeumban, a Weöres Sándor – A megmozdult szótár című kiállításban kapott helyet.

Varga Richárd elmondta, A teljesség felé című kötetet azért is választotta, mert jól kiegészítheti a kiállítást, melyben hangsúlyt kap a ritmika, a versek zeneisége. Weöres filozófiai költészetéről egységes, teljesebb képet kaphatnak az érdeklődők. Emellett személyes érdeklődése is motiválta a tematika kialakításában.

A magyar-, dráma- és történelemtanárként dolgozó fiatalember rendszeresen ad „egy szál gitáros” esteket. Mint mondta, Weöres Sándor művei is megihletik, két szerzeményt az est alkalmára írt.

– A program célja többek között az, hogy a fiatal korosztályt is megszólítsa a múzeum – mondta Benkő Gabriella, a múzeum kulturális menedzsere. Hozzátette: ez alkalomból a veszprémi slam poetry meghatározó személyiségét invitálták, a húszas, harmincas korosztályt is megcélozva a jövőben is szerveznek rendezvényeket, többek között vers performanszokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!