Kultúra

2016.08.09. 18:00

Fordított hangulatok

Balatonfüred - Nagyon egyediek művei, ami nem meglepő, hiszen hosszú ideig kutatott inspirációk után, mire megtalálta saját szuverén hangját - mondta Mácsai Pál Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező.

Kekk Sára

Polgári pályáján gyógyszerésznek készült, mégis a mérlegek és üvegcsék helyett a vásznat és az ecsetet választotta, amellyel a modern magyar festőművészet egyik vezéralakja lett. Komor rajzosság - Derűs festőiség / Rippl-Rónai József útja Párizstól Kaposvárig, a Földközi-tengertől a Balatonig címmel nyílt most életét, munkásságát bemutató tárlat a Vaszary Galériában. A kiállításon nyolcvannyolc alkotást, köztük nyolcvan Rippl-Rónai művet láthat a közönség, az olajfestmények mellett, pasztellek, valamint egyedi és sokszorosított grafikák is szerepelnek.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere elmondta, úgy érzi, sikerült elérni céljukat: a Vaszary Villa országosan elismert galériává vált. Kiemelte, jelenleg is négy igazán színvonalas kiállítás látható a galériában, hiszen a most nyílt Rippl-Rónai tárlat mellett, Vasarely képei egy Biedermeier és a Képbe zárt írások című irodalmi vonatkozású kiállítás is megtekinthető Balatonfüreden.

A kiállítás kurátora, Plesznivy Edit művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa Fotó: Kekk Sára

- Életútjának egyik különössége, különlegessége, hogy más művészekkel ellentétben Rippl a komor, depresszív korszakát a színes, életigenlő szakasszal váltotta fel, ez többségünknél éppen fordítva szokott lenni, a kor előrehaladtával válunk egyre szkeptikusabbá. - mondta a kiállítást megnyitó Mácsai Pál Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező. A színész emellett kiemelte Plesznivy Edit művészettörténész, a kiállítás kurátorának munkáját, akinek köszönhetően ez a furcsa visszáság tökéletesen lekövethető a dramaturgiailag jól felépített kiállításon.

A művészettörténész később, a megnyitó után tárlatvezetést is tartott, ahol elmondta a Vaszary Galéria és a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria közös kiállítása Rippl-Rónai több remekművét is felvonultatja, mint például annak idején Párizsban is nagy sikert aratott Ágyban fekvő nő (1891), a Pierre Bonnard francia festő képe, a Piacsek bácsi babákkal című festményeket, Szinyei Merse Pál és Babits Mihály arcképeit, a művész kukoricás korszakának remekeit: A geszti kastély Somogyban és a Place de l Observatoire című alkotásokat valamint a megrázó őszinteségű Utolsó önarcképet.

A Rippl művek között, a neves francia kortársak, a Nabis művészeinek (Pierre Bonnard, Maurice Denis, Ker-Xavier Roussel, Paul Sérusier, Félix Vallotton és Édouard Vuillard) színes litográfiái biztosítják a festő életművének nemzetközi kontextusát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!