Kultúra

2016.09.04. 13:31

Salvatore Quasimodo emléke - Száz pályázó, kétszáz pályamű a költősversenyen

Balatonfüred - Ezúttal a szokásosnál kevesebb pályázat érkezett, de a zsűri egyöntetű véleménye szerint az idei mezőny rendkívül erős volt.

Kekk Sára

A 67 éves, József Attila-díjas, posztavantgárd költő, Marno János A dal című költeményéért vehette át idén a Salvatore Quasimodo Emlékdíjat a lírikusról elnevezett költőverseny gáláján. Mellette számos pályázó kapott oklevelet: Sztanó László, Csontos János, Gyukics Gábor, Gyimesi László, Bíró Tímea, Kálnay Adél, Payer Imre, Pintér Lajos, Zsávolya Zoltán és Csendes Toll.

A hagyományoknak megfelelőn átadták a Bertha Bulcsu emlékdíjat is, amelyet most, 13. alkalommal Bodosi György kapta.

Mintegy száz, köztük több külföldi pályázó kétszáz művel nevezett az idei Salvatore Quasimodo Költőversenyre. Idén először a fődíj mellett egy nemzetközi életmű díjat is átadtak. A Quasimodo Alapítvány új díját, a Balaton Díjat csak külföldi alkotó kaphatja egy egész életmű elismeréseként.

A Szőcs Géza, Szörényi László és Arnaldo Dante Marianacci összetételű zsűri idén Julian Kornhauser lengyel költőnek ítélte oda a díjat, aki most betegség miatt nem vehetett részt a gálán. A 24. alkalommal megrendezett nemzetközi költőversenyen ezúttal egy különdíjat osztottak ki, amelyet Oláh András vett át a Monológ című verséért.

A három napos programsorozat alatt volt Lyukasóra, különleges tárlatvezetés, kerti könyvbemutatók és a díjkiosztó előtt Salvatore Quasimodo Nobel-díjas költő, a Tagore sétányon álló emlékfájánál tartott megemlékezés sem maradhatott el, ahol Gian Luca Borghese, az Olasz Kultúrintézet igazgatója mondott ünnepi beszédet.

A Quasimodo Költőverseny idei nyitó programja, a 21 éve, Mészöly Dezső, Gyurkovics Tibor, Lator László, Lukácsy Sándor által alapított irodalmi esztrád műsor, a Lyukasóra volt. A tradícióknak megfelelően költőkből, színészekből, irodalomárokból álló társaság – most Lackfi János, Lator László, Várady Szabolcs, Lanczkor Gábor, Tóbiás Krisztián költők és Kéri Kitty színművész - kalauzolta egymást és az érdeklődőket a költészet izgalmas világába, illetve tették próbára egymás és a közönség irodalmi jártasságát, egy-egy szabadon választott költeménnyel.

Másnap a Vaszary Kávézó teraszán mutatták be a lengyel költő Julian Kornhauser, erre az alkalomra készült válogatott verseit tartalmazó kötetét, szombaton pedig irodalmi matiné keretében Arnaldo Dante Marianacci: Az elme forgatókönyvei és Madarász Imre: „Ámor és én” című könyvét mutatta be Szörényi László irodalomtörténész.

A programsorozat zárásként a gálaestet tartottak, ahol Őexc. Paczolay Péter római magyar nagykövet az olasz-magyar kapcsolatok jelentős építőkövének nevezte a Quasimodo költőversenyt.

A gálaest végén az emlék-, valamint a különdíjas verset Oberfrank Pál színművész adta elő, majd Danielo Mascetti zongoraművész koncertjét hallgathatták meg az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!