Kultúra

2016.11.24. 15:30

Egy mormota nyara - Időn kívüli, magányos szerep ez

Veszprém - Nem az az ember vagyok, aki évente ír egy könyvet, sosem voltam olyan kapcsolatban az irodalommal, hogy ez nálam így működjön - vallja Németh Gábor író, szerkesztő, forgatókönyvíró.

Leitner Vera

- Számomra megírni valamit nem problémátlan ügy, nem egy automatikus tevékenység, hanem egy folyamatos készülés - teszi hozzá a Trialógusok című beszélgetéssorozat vendége. A Pannon Egyetem Irodalom- és Kultúratudományi Intézete és az Ex Symposion Alapítvány közös eseményén Németh Gábort eddigi munkássága, valamint Egy mormota nyara című könyve kapcsán Ladányi István és Bozsik Péter író, szerkesztő kérdezte.

Érdekes karaktert talált könyve főszereplőjének, elbeszélője ugyanis helyvadász, aki filmekhez, adott esetben egy Lord Byronról szóló vámpírfilmhez keres forgatási helyszínt. Feladata így az, hogy városról városra jár s keresi a tökéletes teret.

A Trialógusok sorozat beszélgetése során Bozsik Péter (balra) és Ladányi István (jobbra) kérdezte Németh Gábort munkásságáról, eddigi műveiről és az Egy mormota nyara című könyvéről Fotó: Leitner Vera

- Időn kívüli, magányos szerep ez. Ám úgy gondolom, vannak emberek, akiknek kiéleződött figyelmük van az egyes helyekre - mondja Németh Gábor, aki bevallja, jómaga is hasonló figura; szeret utazni, az egyes tereket figyelni, s várni, hogy egy helyszín megmutassa magát. Éppen ezért volt lassú folyamat az írás is, hiszen ennél a történetnél a valóban látott dolgokat kellett előbb megtapasztalni, majd megírni. Egy ilyen kifigyelt pillanatból indult el az Egy mormota nyara alapötlete is, ezeket a jeleneteket kezdte el gyűjteni az író, s ezek adják az utazóregényszerű, olvasmányos, humorral megírt mű gerincét.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!