Kultúra

2017.04.12. 05:57

Színházjegy egy versért

A magyar költészet napja alkalmából a Veszprémi Petőfi Színház már második alkalommal, hagyományteremtő céllal szervezte meg a tavalyi évben elindított Fizessen színházjegyért verssel akciót.

Jákói Bernadett

A kezdeményezés célja az volt, hogy ne csak az intézmény kedveskedjen ilyenkor szokásos, hagyományos módon a közönségének, hanem a közönség is álljon dobogóra, és szavalja el legkedvesebb versét e jeles nap alkalmából. Amiért mi sem természetesebb, mint az, hogy az előadott produkcióért egy színházjegyet kaphatott minden előadó az általuk kiválasztott előadásra.

A veszprémi öttagú Szita család minden tagja önállóan szavalt el egy-egy irodalmi művet.  A legkisebb gyermek apukájával adta elő a kedvenc mondókáját.
Fotó Jákói Bernadett

Közel száz, különböző korosztályú fő regisztrált és mondta el érkezés szerint a versét, vagy bármilyen magyar irodalmi alkotást. Akár kívülről mondott, akár felolvasással jutott el az a közönséghez, lényeg, hogy bátor előadásmódban érje el a hallgatóságot. A folyamatosan cserélődő közönség az Altatótól a Szózatig, a Walesi bárdokon át a Mamáig különböző típusú előadásban hallhatta viszont a magyar irodalom remekműveit.

A legfiatalabb szavaló édesapja kíséretében „verselt”, mindössze kétévesen mutatkozott be a hallgatóságnak. Önállóan 5 éves kortól szavaltak verset a legkisebbek. A korhatártól független szavalók között többségében iskoláskorú, egyetemista, valamint a nyugdíjasklubok legidősebb tagjai képviselték magukat.

A kiválasztott vers mellett elhangzottak a saját versek is. Legkiemelkedőbb az a szavaló volt, aki a Petőfi Színház idei évadjának előadásai címéből készített, saját, egyedi költeményét adta elő. A programot természetesen nemcsak a prózai, hanem a hangszeres kíséretekkel bemutatott versek tették még hangulatosabbá. A hagyomány jövőre is folytatódik. –mondta el a Kellerné Egresi Zsuzsa a program ötletgazdája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!