Kultúra

2017.07.09. 00:08

Diszkóhangulat az arénában

Veszprém - Az egykori szupercsapat, a The Earth Wind & Fire legnépszerűbb slágerei szólaltak meg a The Al McKay All Stars koncertjén a Veszprémi Ünnepi Játékok harmadik napján.

Balla Emőke

Ki ne ismerné a The Earth Wind & Fire együttest, a '70-es és '80-as évek egyik legjelentősebb amerikai funkycsapatát, amely annak idején két generáció kedvence is volt?

A zenészek fényes lakknadrágja, hegyes gallérja és hatalmas hajkoronája már önmagában is feltűnést keltett, fantasztikusan hangszerelt lemezeik és látványos színpadi fellépéseik az amerikai funky első számú képviselőjévé avatták őket, a September, a Getaway, az Evil, a Loveşs Holiday, a Singasong és a Fantasy című dal világslágerré vált.

Al McKay gitáros, aki 1973 és 1980 között volt a neves funkycsapat tagja, a zenekarvezető Maurice White mel- lett elsősorban zeneszerzőként, társszerzőként, valamint a legnagyobb slágerek szerzőjeként vált ismertté, ő a megalkotója a zenekar jellegzetes hangzásvilágának is. Nevéhez sikerszerzemények fűződnek, ő jegyzi például a The Emotions The Best of My Love című slágerét, az igazi elismerést pedig a szintén The Emotions-dal, a Boogie Wonderland című hozta meg számára.

A '80-as években McKay kivált a zenekarból, a '90-es években megújult energiával tért vissza a zenei életbe. Néhány egykori zenésztársával új csapatot alapított, az eredeti Earth Wind & Fire-hangzásvilágot megtartva kialakult az Al McKay All Stars.

A zenekar az eredeti Earth Wind & Fire zenei élményét nyújtja a közönségnek, fellépésein az egykori szupercsapat repertoárjából válogatva játssza a legnépszerűbb slágereket. Így történt ez a veszprémi koncertjén is, ahol az alaphangot megadó, remek hangulatot teremtő veszprémi előzenekar, a Bluesberry után hosszas várakozás és némi elégedetlenséget követően a közönség lelkes biztatására léptek színpadra.

A R&B és funky világát képviselő tizenhárom tagú együttes igazi diszkóhangulatot varázsolt a Veszprém Arénába, ahol több százan táncoltak a színpad előtt, de a sodró lendületű zene a nézőtéren ülőket sem hagyta hidegen. Az előtérben álló három vokálos - akik egy ütemre, egy ritmusra mozogtak, lendültek, repültek, ugráltak - "felelt" a hangulatért és a nézők bevonásáért: kezeket a magasba, ritmusos taps, akartok-e velünk énekelni? - kérdezték.

Naná, hogy akartak, meg kezet fogni, mindenáron megérinteni a kiváló zenészeket. Egymást váltották az ütemes, pörgős és a lassú, összebújós számok, végül pedig a mindenki által ismert slágerek: a Fantasy, a September, a Let's groove, az After the love has gone és a Got to get you in my life.

Igazi showműsort adtak elő, a zenészek élvezték a közönség szeretetét, rajongását, odaadását, a nézők pedig a fergeteges bulit, a nosztalgikus hangulatot, a régmúltat idéző nótákat.

A Veszprémi Ünnepi Játékok a kezdetektől hivatásának tartja, hogy a nemzetközi és hazai sztárprodukciók mellett a helyi, fiatal tehetségek számára is fellépési lehetőséget biztosítson.

A szombati koncerten az 1996-ban Veszprém környéki zenészekből alakult Bluesberry zenekar lépett fel. A zenészek a sokak által ismert világslágereket gyökereiben újraértelmezve, saját zenei ízlésükre, stílusukra formálva adják elő; nemcsak játsszák, hanem megélik a dalokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!