Kultúra

2009.10.30. 03:29

A gyűrődést választja - Gáspár Sándor szerepekről és a veszprémi előadásról

Veszprém - Gáspár Sándort a közönség elsősorban filmszerepeiből ismeri, noha színházban is remek alakításokat nyújtott. A Kossuth-díjas művész most a veszprémi Petőfi Színház Kaviár című zenés vígjátékának főszerepét próbálja.

Balla Emőke

- Ön az egyik szereplője a legendás előadásnak, Queneau Stílusgyakorlatának, amit kollégáival együtt közel harminc éve játszik.

- Sokszor megkérdezik tőlem, miért játsszuk még, van-e benne újdonság, izgalom. A legkevésbé az az érdekes, hogy a játék mennyi felüdülést jelent nekünk, színészeknek, sokkal inkább az, hogy korosztálytól függetlenül nagy érdeklődés és ováció fogadja. Az előadás konzervál bennünket, hiszen azokat a megoldásokat, energiákat és tempókat, amiket harminc évvel ezelőtt kigyúrtunk magunkból az anyaghoz, a mai napig tudjuk mozgósítani. Ez a darab hármunk életútjában, kapcsolatában (Bán János, Dörner György - a szerk.) fix kiindulási pont.

- Mrozek Mulatsága, amit Veszprémben mutattak be, sokkal rövidebb ideig volt műsoron.

- A Mulatságot közel 160-szor játszottuk. Veszprém után megjárta az Egyetemi Színpadot, sőt a Katona József Színház stúdiószínpada első évadának repertoárján szerepelt, egyeztetési problémák miatt kellett levenni a műsorról.

- Két szerepet említettem. Ön melyikeket emelné ki közülük?

- Nehezen tudnám bármelyiket kiragadni, próbák során nagyon sok személyességet visz az ember az alakításba, nem is tudna kimenni a színpadra, ha valamilyen módon nem szeretné a szerepet.

Ha visszagondolok, nagyon szerettem a József Attila Színházban Schwajda György A csoda című darabját, Bánságival, Törőcsikkel, Garas Dezsővel, a Komédiumban az Óz sztorit, Taub János rendezésében, a Redl ezredest a Thália Színházban Bubik Pistával vagy az Egerek és emberek című drámát, szintén Bubikkal.

- A rendezők közül kivel tudott jól dolgozni?

- Szerencsés vagyok, pályakezdő koromtól a legjobb rendezőkkel dolgozhattam. A Katona Jószef Színházban Ascherral, Zsámbékival, Székellyel dolgoztam, sokat köszönhetek rendező tanáraimnak, Horvai Istvánnak és Kapás Dezsőnek, Vidnyánszky Attilával több darabban dolgoztam, az ország egyik legkiemelkedőbb kvalitású rendezőjének tartom.

Nem zárom ki a lehetőségét, hogy fiatalokkal dolgozzam, Szabó Mátéval nagyon jó volt a közös munka az Új Színházban vagy Mundruczó Kornéllal a Delta című filmben, ami Cannes-ban óriási sikert ért el. Arra gondolok, honnan jöhetnek olyan energiák, amik kirángatnak egy ösztönös védekezésből. A szervezetünk védekezik az atrocitások ellen, a színészetben nem szerencsés, ha az ember körbebástyázza magát.

- Ezek szerint olyan szerepeket vállal, amik ebből a védekezésből kirángatják.

- Van választási lehetőségem. Megpróbálok olyan munkákat vállalni, amik kifejezetten gyűrődéssel járnak, itt említhetném a veszprémi szerepet is.

- Sokat filmezik. Színház és film egyaránt kedves a számára?

- Mind a kettőt szeretem, bár teljesen más a színház és film. A színházban a színész jelenidejűséget tud teremteni és javításra is van lehetősége, a film esetében a felvételnél minden eldől, a többi munka a rendező ízlésének, akaratának van kitéve. A színházban az ember jobban tudja uralni a dolgait, mint a filmben.

- Az imént a gyűrődést és Veszprémet említette. Hasonló zenés-táncos szerepben még nem játszott.

- Kisebb próbálkozásoktól eltekintve valóban nem volt ilyen szerepem, hiszen itt a színdarab fókuszában vagyok, több dalt is kell énekelnem, nagyszerű kolléganőkkel táncolnom. Mondhatnám, hogy ezt a fajta színházat most tanulom, és nagyon jó itt, mert valóban sokat lehet tanulni. Remélem, hogy megszolgálom azt a bizalmat, amit belém vetettek.

- Ismerte a veszprémi társulatot?

- Több kollégával találkoztam és dolgoztam együtt, természetesen a fiatalokat kevésbé ismertem, most viszont már elég jól. Rengeteget kell még dolgoznunk, de jól állunk.

- A táncos, zenés produkciókat sikerül megoldani?

- Azon vagyok, hogy mire a függöny felgördül, ne okozzanak problémát. Könnyed kikapcsolódást szeretnénk nyújtani a közönségnek, hogy a hétköznapok feszültségéből a színházba betérve az előadás egy oldást adjon.

- Milyen új feladatok várják az évadban?

- Az Új Színház az anyaszínházam, ott négy darabban játszom, januárban kezdem el próbálni az Édentől keletre című regény színpadi változatát, Spiró György átiratában, az egyik főszerepet alakítom. Közben játszom a Nemzeti Színházban, a Katona József Színházban, a Komédiumban, Veszprémben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!