Kultúra

2010.09.07. 17:27

A Lovassy háromszáz éve

Veszprém - Tudományos előadás-sorozat, koncertek, kiállítások, sport - ízelítő a Lovassy gimnázium ünnepi programjaiból.

Németh F. Bernadett

A jubileumi évről kedden tartottak sajtótájékoztatót az iskolában.

Az idei a nulladik év, hiszen "Volkra Ottó János veszprémi püspök 1711-ben hívta meg Veszprémbe a Magyar Királyság észak-nyugati területein már sikeresen működő tanító rend tagjait, a piarista atyákat, hogy rájuk bízza az ifjúság nevelését", vagyis a jubileumot jövőre tartjuk, mondta Schultz Zoltán igazgató.

Idén októberben Lovassy Mindentudás egyeteme indul, melynek keretében természettudományos, néprajzi, pénzügyi, orvostudományi előadások hangoznak el. Szintén idén októberben indul a Négy évszak-négy koncert elnevezésű program, melyben kamarazene, népzene, kóruszene szólal meg. 

Kedden nyitották meg az iskola új kiállítótermében az Iskolai ereklyék című kiállítást, melyet jövő májusig további nyolc követ. Idén szeptembertől jövő októberig a vállalkozó kedvű diákok, tanárok, érdeklődők háromszáz kilométernyi túrát tehetnek meg a jubileum tiszteletére. A mi utcánk elnevezéssel jövő júniusban az iskola környékén olyan zenekarok zenélnek, melynek tagjai egykori lovassys diákok.

Varga Miklós, az öregdiákok baráti körének vezetője a jubileumhoz kapcsolódó programjaikról tájékoztatott. Ezek között van tudományos előadás, öregdiák-találkozó, az 1951-ben végzettek találkozója, melyre várják Mádl Ferenc volt köztársasági elnököt is.

Pálffy Zoltán, az iskola igazgatóhelyettese a jubileumra létrehozott honlapot ismertette, melyet el lehet érni az intézmény weboldaláról, s melyen minden eseményről bővebb információkat is lehet találni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!