Kultúra

2015.03.03. 20:35

A Menon Club titkai: Telekit megölték?

Veszprém - Pisztolylövés dördült el 1943. április 3-án a miniszterelnök rezidenciáján. Nem sokkal azután Teleki Pált holtan találták. Öngyilkos lett, ahogyan azt a történészek állítják, vagy egy rendkívül szövevényes, nemzeteken, országokon és idősíkokon átívelő bűncselekmény áldozata?

Németh F. Bernadett

Erről szól Benedikty Béla Menon Club - A Teleki-merénylet című történelmi regénye. Benedikty természetesen az utóbbi verzióból indul ki és építi fel aprólékosan, profi módon a cselekményt, amiből lassan bontakozik ki, körvonalazódik egy nagyszabású terv, és az utolsó lapokra is tartogat meglepetést. Nem- csak emiatt ajánlott egy szuszra elolvasni a csaknem hétszáz oldalt, hanem mert szakaszolva elveszhetünk a történet előrehaladtával egyre bonyolódó szálak között, különösen, hogy a szerző ugrál az idősíkok között.

Kulcs a történelem megértéséhez

Benedikty második világháborús művében megjelenik a világ összes nagy nemzetének titkosszolgálata: az amerikai, brit, izraeli, német, orosz, jobbnál jobb hírszerzőkkel, akik közül nem egy legalább kettős ügynök. Ellenfeleik sem kevésbé felkészültek ölésben, cselvetésben, nyomolvasásban és rejtőzködésben. Kicsit fura ugyan, hogy Benedikty minden, a jó oldalon álló hírszerzője hős, nagyszerű, kifogástalan jellem és ellenállhatatlanul sármos, legyen fiatal vagy idős, gyönyörű hősnőivel pedig egytől egyig egy szemvillanás alatt esnek halálos szerelembe, valamint, hogy mindannyian nemesi származásúak, de hát istenem, a héroszok világa már csak ilyen.

Azt pedig, hogy Teleki- nek miért is kellett meghalnia, nem áruljuk el. Legyen annak a jutalma, aki végigolvassa a hétszáz oldalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!