Kultúra

2013.12.13. 11:55

A restaurátorok munkájáról

Veszprém - A múzeumi restaurálás és állományvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet az a kiállítás, amely a napokban nyílt a Laczkó Dezső Múzeumban.

Marton Attila

A múzeum restaurátorainak munkáját bemutató vándorkiállítás Győr, Székesfehérvár és Révkomárom után érkezett vissza Veszprémbe. A Nyitott műhely című tárlaton például római kori üvegpalackokat, 19. századi papírlegyezőt és körmeneti keresztet is láthatnak az érdeklődők, míg a kifüggesztett tablók a műhelymunkáról tudósítanak.

A megnyitón dr. Limbacher Gábor múzeumigazgató úgy fogalmazott, a tárgyakat a társadalomtudomány vizsgálódása és a kulturális hasznosítás számára gyűjtik. Abban a munkában, hogy a múzeum megőrizhesse a jobbára tárgyakból álló gyűjteményét, múlhatatlanul fontos a restaurátorok munkája, tette hozzá.


A Laczkó Dezső Múzeumban a gyerekek kipróbálhatták, milyen egy darabokra tört cserépből összeállítani az eredetit (Fotó: Nagy Lajos)

 

Olyan műhelytitkokat láthat az érdeklődő a kiállításon, amelyek máskor csak az ezzel foglalkozó szakemberek számára tárulnak fel, hangsúlyozta köszöntőjében Némedi Lajos alpolgármester.

Dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt, értékvesztett társadalomban élünk, amelyből kiveszőben van a fizikai munka megbecsülése. A kiállítás azonban segítheti a fiatal nemzedéket abban, hogy megtalálja azt a szakmát, amely megelégedést hoz számára, jegyezte meg.

A megnyitóval párhuzamosan - amelyen közreműködtek a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei - Egervári Márta restaurátor vezetésével a gyerekek kipróbálhatták, milyen egy darabokra tört cserépből összeállítani az eredetit. A kiállítás február 16-ig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!