Kultúra

2014.01.15. 12:55

Figyeljünk a mesék rejtett üzeneteire

A mesék akkor tudnak teljes szépségükben megmutatkozni, kibontakozni, ha időt szánunk rájuk, odafigyelünk a rejtett üzenetekre - állítja dr. Boldizsár Ildikó mesekutató, meseterapeuta.

Kovács Erika

– Mit adnak az embernek a mesék, különösen ma, egy anyagias, hajszolt, én-központú világban? Mennyire támaszkodhatunk rájuk?

– Éppen azt, amire egy túlzottan anyagias, agyonhajszolt, én-központú világban az embernek szüksége van: időt önmagára. A mesék ugyanis csak akkor tudnak teljes szépségükben megmutatkozni, kibontakozni, ha időt szánunk rájuk, odafigyelünk a rejtett üzenetekre. A mesék megértésének jutalma pedig többek között az, hogy az ember – megmerítkezve tudattalanjában – mintegy felfrissül, új életenergiákat kap, s addig ismeretlen aspektusból is szemügyre veheti a világot. Bátran támaszkodhatunk tehát rájuk!

– Miért ragadta magával a mesék világa?

– Engem újra és újra lenyűgöz a mesék bölcsessége. Az, hogy minden élethelyzetre tudnak olyan segítő útmutatásokat adni, amelyeket megfogadva magunkról is elmondhatjuk: boldogan élünk A másik dolog pedig, ami nekem fontos, a mesékben megmutatkozó rend és harmónia, ami sohasem csak úgy, magától van, hanem nagyon is meg kell dolgozni érte.

Dr. Boldizsár Ildikó a paloznaki Meseterápia Központot vezette (Fotó: archív)

– Eddig hány kötete jelent meg, mi volt a fő mondanivalójuk?

– Kilenc saját könyvem, és huszonkét meseválogatásom jelent meg eddig. Négy könyvet írtam a mese elméletéről, de akár elméletet írok, akár „gyakorlati” szempontból közelítek a meséhez, a cél mindig ugyanaz: élővé tenni a mesemondás és mesehallgatás hagyományát.

– A legutóbbinak, a „Mesekalauz úton lévőknek” című kötetnek mi az üzenete?

– Az, hogy az életfordulókhoz – születés, kisgyerekkor, kamaszkor, felnőttkor, időskor – köthető mesék nagyon sokat tudnak segíteni abban, hogy a lehető legteljesebb mértékben átéljük és beteljesítsük az adott életszakaszban ránk váró életfeladatainkat. Ebben a könyvemben nemcsak mesék vannak, hanem a mesékhez kapcsolódó mesekalauzok is: rövid írások a mesében rejlő üzenetekről.

– Úgy tudom, fix állást hagyott hátra azért, hogy meseterapeuta legyen Paloznakon. Miért?

– Három esztendeig vezettem a paloznaki Meseterápia Központot, januártól azonban már nem dolgozom a Balatonnál. Újabb csodák, újabb mesék és újabb kihívások várnak rám. Az általam kidolgozott meseterápiás módszer a gyermekvédelemben már bebizonyította jótékony hatását, most szeretném a szociális szféra más területein is hasznossá tenni – önmagammal együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!