Kultúra

2012.03.02. 10:57

''Amatőr'' színházi profik

Pápa - Tapasztalt, a városban jól ismert egykori amatőr színjátszók töltik meg élettel ismét a színpadot. Fiatalos lendülettel zajlik a próba, ám egyikőjük eltéveszti a szöveget. Hatásszünet, majd az egész társaság hangos nevetésben tör ki. Pedig a tét nem kicsi: közeledik a Pletyka premierje.

Polgár Tibor

Néhány, jelentős színpadi múltú hobbi-színjátszó gondolt egy nagyot, és belevágott a Pápán nagy hagyományokkal büszkélkedő felnőttszínjátszás újrateremtésébe.

- Tavaly tavasszal keresett meg Mészárosné Varga Veronika azzal az ötlettel, hogy a régi színjátszók, színpadhoz szokott emberek ismét álljanak össze egy színdarab erejéig. Egyrészt, hogy örömet okozzon a darab elkészítése, és persze hogy megörvendeztessük vele a közönséget. Páran összeültünk, és egy kortárs amerikai író, Neil Simon Pletyka című bohózatát választottuk. Ezután kerestük a szerepekre színészeket, végül kialakult a tíztagú társaság - elevenítette fel érdeklődésünkre a kezdeteket Nagy Imre, a darab rendezője.

Elkezdődtek az olvasópróbák, aztán idővel már színpadra is szüksége volt a csapatnak, ezért megkeresték Veszpréminé Turtsányi Valériát, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont akkori igazgatóját, aki a kezdeményezés mellé állt. Innentől a JMSZK alkalmi színjátszó körévé vált az időközben S. K. Társulatra keresztelt brigád. Na de miért is választották ezt a kétfelvonásos, meglehetősen díszlet- és kellékigényes darabot?

- Mindenképpen egy bohózatot, egy közönségcsalogató vígjátékot szerettünk volna színpadra vinni. Ugyan ez a darab nem mai gyerek, viszont nem is annyira régi, hogy az aktualitását elveszítse. Antipatikus, gazdag amerikaiak között játszódik a történet: négy házaspár belekeveredik egy könnyen botrányba fulladó szituációba, amiből hazugságokkal, csúsztatásokkal, illetve pletykával igyekeznek kimenteni magukat. Ezt a helyzetet akár a mai magyarországi viszonyokra is lehet alkalmazni, hiszen akár nálunk is előfordulhat, hogy gazdag, befolyásos emberek törvénytelen módon akarnak kibújni a felelősség alól - fogalmazott a Pletyka rendezője, aki hozzátette, a darabot nem egy ember rendezi, hanem az végső soron az egész csoport állandó ötleteléséből állt össze.

Kiemelte, Tegyi Tibor drámatanárként nagyon sok hasznos tanáccsal állt elő, de az elismert drámapedagógus, Komáromi Sándor is beszállt a közös munkába egy-két alkalommal. Nagy Imre szerint a darab legnagyobb erőssége az izgalmas karakterekben rejlik.

- Olyan embereket sikerült megnyeri a szerepekre, akik teljesen azonosulnak a főhősökkel a színpadon. A figurák között találunk dörzsölt ügyvédet, ingatlanügynököt, adószakértőt és klinikai pszichiátert, illetve jelen vannak a feleségek, akik aztán szintén nem egyszerű esetek. A díszes társaság két rendőrrel egészül ki, mivel egy krimikomédiáról van szó. Tehát bűnügyi vonulata is van az egésznek, de az író és Debreczeni Júlia fordító gondoskodott a remek, sziporkázó poénokról is - jellemezte a darabot Nagy Imre. Megtudtuk tőle, szívesen elvinnék majd a darabot Veszprém megye más településeire, és igény esetén diákelőadást is terveznek bemutatni belőle.

- Hogy mi lesz az S.K. Társulat sorsa a Pletyka bemutatása után? Együtt maradunk-e, és ha igen, akkor mennyien? Ez még a jövő zenéje.

 

Csak vasárnaponként tudnak próbálni

Nagy Imre elmondta, mivel a társulat tagjai hétköznapokon mind dolgoznak, csak vasárnaponként tudnak próbálni. Ekkor viszont maratoni, négy-öt órás próbákat tartanak. A Pletyka című Neil Simon-színdarab szereplői: Gosztola István, László Katalin, M. Varga Veronika, Nagy Imre, Pozsgai Balázs, Szabó Erika, Szabó Szilárd, Sz. Csepregi Ilona, Sz. Juhász Klára és Tegyi Tibor. A darab premierje március 17-én lesz a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont színház-épületében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!