Kultúra

2017.03.30. 09:26

Az alkotás öröme gyógyír a léleknek - kiállítás a dializált és transzpantált betegek kézműves munkáiból

Veszprém – Tavaszköszöntő mottóval kiállítást szervezett a B. Braun Avitum Dialízisközpontban a Vesebetegek Veszprém Megyei Egyesülete, melyen a dializált és transzpantált betegtársaik kézműves munkáit mutatták be.

Müller Anikó Hanga

A civil szervezetnek hetven tagja van, a megyében élő vesebetegek érdekvédelmi szervezeteként működik. Céljuk a betegséggel élők és családjaik egymást ismerő, segítő közösséggé szervezése kirándulásokkal, összejövetelekkel, közös szabadidős programokkal, ezáltal életminőségük javítása, megfelelő életmód kialakítása ismeretterjesztő előadások segítésével, tájékoztatta lapunkat Kazinczki Katalin elnök. Elmondta, a kirándulásokra elkísérik őket orvosok, ápolók, mely biztonságot jelent számukra.

Többnapos útjukon az adott városban előre egyeztetik a művese kezelések lehetőségét. Tavaly az ajkai dializált betegek kezdeményezték az első kézműves kiállítást, melyet a jövőben hagyományossá kívánnak tenni. Fontosnak tartják erősíteni, hogy érdemes szép dolgokat készíteni, mert az alkotás öröme gyógyír az emberek lelkének és átsegíthet a nehéz pillanatokon is.

Az alkotás gyógyír, vallják a kiállítás szervezői, balról Túriné Szőnyi Julianna, Szigeti Sándorné, Vind Zsolt, Kazinczki Katalin
Fotó: Müller Anikó Hanga

Nem véletlenül választották a bemutató mottójául Goethe gondolatát: „Ha romba dőlnek legszebb álmaid, reményeid el ne hagyjanak, mert a romok fölött sokszor a legszebb virág fakad.” A kiállításon Kazinczki Katalin gyöngyékszerekkel, Káldi Gézáné csipkehorgolással, Kecskés György kovácsoltvas dísztárgyakkal, Szigeti Sándorné gobelinekkel, Utcás Gábor fotókkal, Simonicsné Cseterki Mária tűgobelin képekkel és hímzéssel, Vind Zsolt üvegcsiszolt alkotásokkal mutatkozott be. Az egyesület tagjai ügyeletet tartottak a kiállítás időtartama alatt, figyelve a dializálásra érkező betegeket.

– Behívtuk őket, és azon túl, hogy megcsodálhatták az igényes alkotásokat, sok emberrel megismerkedtünk, akik eddig nem tudtak szervezetünk létezéséről. Tagtoborzás is volt tehát ez egyben, mondta el Túriné Szőnyi Julianna vezetőségi tag, aki aktív éveiben hosszú ideig dolgozott a műveseállomáson dializáló ápolóként és szociális munkásként. Az egyesület ősszel Ajkán tervez egy kiállítást, remélve, hogy az anyagot addig új remekművekkel tudják gyarapítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!