Kultúra

2013.03.04. 17:32

Connector táncfesztivál: Táncstílusok kavalkádja

Néhány, a Március 15. úti sportcsarnok közelében elbandukoló járókelő igencsak elcsodálkozott a feltűnően kisminkelt, színes, csillogó ruhájú fiatalok sokaságán. Ők valószínűleg nem tudták, hogy a II. Connector táncfesztivál résztvevőit látják.

Szabó Zsuzsanna

A hétvégén zajlott ugyanis az a második alkalommal megrendezett Connector táncfesztivál, melyen több mint ezerkétszáz versenyző vett részt az ország minden pontjáról, valamint idén először a határon túlról is érkeztek csapatok. A közel száz külföldi résztvevő Horvátországból, Romániából és Szlovákiából utazott Veszprémbe. A két nap alatt csaknem háromezer embert megmozgató Connector táncfesztivált mindössze öt fiatal hölgy - Erdélyi Katalin, Barbarics Zsófia, Szoboszlai Judit, Böhm Nóra és Rompos Bernadett - álmodta meg és rendezte meg. Igaz, az elmúlt napokban igencsak keveset aludtak, hiszen minden gondolatuk a szervezés körül forgott. Munkájuknak meglett az eredménye, a fesztivál zökkenőmentesen zajlott. Ez részben annak is köszönhető, hogy mindannyian rendelkeznek versenytáncos múlttal, nem csoda hát, ha jártasak a tánc és a versenyek világában.

- Versenytáncos időszakunkban láttuk, mi a rossz, de megtapasztaltuk azt is, hogy mik azok a dolgok, amiktől jól működik egy ilyen esemény. Utóbbiakat, illetve már a tavalyi, első saját rendezvényünk tapasztalatait is igyekeztünk beépíteni és hasznosítani - mondja Rompos Bernadett, az egyik szervező, akivel a fesztivál zárónapjának estéjén ültünk le beszélgetni. Mint mondja, elégedettek a végeredménnyel, minden úgy zajlott le, ahogy eltervezték.

- Amikor az első nap reggelén kapunyitás előtt itt tolongott a tömeg, kissé megijedtünk, aztán szépen beindult minden - mondta. Hozzátette, céljuk a jövőben még jobban szélesíteni a résztvevők körét, szeretnék, ha mind az országból, mind külföldről még többen jönnének profik és amatőrök egyaránt.

A veszprémi Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió látványos produkciója A szakácsok címet viselte (Fotó: Gáspár Gábor)

A rendezvény profizmusát méltatta Lakatos János zsűritag ugyancsak, aki már tavaly is részt vett a fesztiválon.

- Az idei rendezvény több szempontból is felülmúlta a tavalyit. Egyrészt a résztvevők számának óriási növekedése és az, hogy kétnapossá vált, több szervezést igényelt. Másrészt színesedett, bővült a fesztivál repertoárja, ami szerencsére egyáltalán nem ment a minőség rovására. Hozzátette még, nagyon büszke az öt szervező hölgyre, hiszen rendkívül gördülékenyen, profin ment minden.

- Hogy csak egy példát említsek a precizitásukra; előre megkaptuk a rendezvény forgatókönyvét percről percre, köztük a pontos rajtlistát is. Ha megnézzük, az esemény most, a fesztivál vége felé is pontban ott jár, ahol járnia kell, nincs csúszás. Jelenleg is az a koreográfia van éppen színpadon, amelyiknek a papíron is lennie kell. Hozzátette, nem voltak technikai problémák sem, de fontos, hogy egyetlen sérülés vagy lopás sem történt.  Jó pár versenyen jártam már, de egyik sem volt ennyire profi, ennyire gördülékeny.

A zsűritag emellett úgy látja, a veszprémi Connector táncfesztivál a táncfesztiválok Svájca, azaz egy olyan semleges terület, ahol bárki, bármilyen stílusban és bármilyen kategóriában megmutatkozhat, mert itt biztos, hogy befogadásra talál.

A Március 15. úti sportcsarnokba kilátogató közönség a két nap alatt csaknem ezerháromszáz táncos háromszázötven koreográfiáját tekinthette meg tizenkét különböző stílusban. A megyeszékhelyet több helyi csapat is képviselte. Köztük az Anaconda Rock and Roll, a Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió, a Free  Dance, a Hemo Winner VTE és a Kid Rock and Roll SE. Míg a megyéből pápai, sümegi, tapolcai és várpalotai táncosokat látnak vendégül a házigazdák.

Az esemény elnevezése (connector) a szervezők azon szándékára utal, hogy a fesztivál érintkezésbe hozza a legkülönbözőbb táncstílusokat, a klasszikus balettet a hip-hoppal, a néptáncot a breakkel, valamint kapcsolatot teremt a különböző korosztályok és kategóriák között. Találkozási pont a tánc szerelmeseinek, legyenek akár amatőr, hobbi vagy profi táncosok. Szombaton a fellépők modern/kortárs-, látvány-, has-, és formációs társastánc, valamint musical és klasszikus balett stílusban mérték össze tudásukat. Vasárnap pedig újabb hat látványos stílus  diszkó, break, fitnesz, open, hip-hop, akrobatikus rock and roll  koreográfiákkal folytatódott a fesztivál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!