Kultúra

2017.01.24. 15:55

Cseh Tamás dalai női erőtérben

Veszprém - A varázstalanított világban Fehér babák tangóztak. A krakkói vonat megállt Salgótarján és Budapest között. Mert a nagy indián varázsló így akarta. Antoine és Desirével, Lee Van Cleeffel, Icával, a közös nővel.

Varga Róbert

Ha Cseh Tamás-emlékestet hirdetnek meg a magyar kultúra napja alkalmával a Hangvillában, akkor a közönség és az előadók fél szavakból is megértik egymást. Időutazás volt ez a koncert hétfőn nővérünknek írt levéllel. Olyan helyen, ahol gondolatban egy gitáros kíséri sorsunkat, életünket, mosókonyhától, albérletig, presszókig, amikor a szerelem is csak csönddé válik. Mert nem is a dalnokkal történt így az élet, hanem mindannyiunkkal.

A Vudku fiai együttes és barátaik színésznőket, előadókat hívtak meg, hogy együtt idézzék meg a legendás gitáros-énekes szellemiségét. A női erőterek, személyiségek, titkok különleges atmoszférát varázsoltak Bereményi Géza, Másik János és Cseh Tamás ismert szerzeményei köré. Igazi színészdalokká formálták a remekül hangszerelt számokat. Így került fényverésbe egy korszak, amely-ben eszünkbe juthatott a csavargók tizedik parancsolata: Légy szerelmes az életbe." Miközben a zene az érzelmek gyorsírása, ahogy Tolsztoj mondta.

A szenvedélyeket, keserédes hétköznapokat, nagy csavargásokat, a szabadságra váró generáció történelmét idézték meg profi előadók, igazi amazonok, köztük Gryllus Dorka színművésznő Fotó: Pesthy Márton

Ezeket az emóciókat, szenvedélyeket, keserédes hétköznapokat, nagy csavargásokat, a szabadságra váró generáció történelmét idézték meg profi muzsikusok, előadók, színészek, igazi amazonok. Jordán Adél titokzatossága, lazasága, színessége, Holecskó Orsolya összekacsintós játékossága, Gryllus Dorka sugárzó energiamezeje, Hámori Gabriella lélekgazdagsága, Szávai Viktória lefojtott szenvedélyeinek végtelen utazása és Miczura Mónika különleges, időt, lélegzetet megállító egyedi hangja is bizonyította, a nők bármikor képesek újrafogalmazni az életet, dalokat, napokat, estéket, órákat. Talán azért is, mert nekik is megvan a saját Cseh Tamásuk a lelkükben. Külön elismerést érdemel Keresztes Tamás színművész, aki nemcsak harmonika- és zongoratudásával, hanem intellektusával is birtokba vette a dalokat.

Az est mozgatója Bata István gitáros-énekes volt. Neki igazán el lehetett hinni, hogy a megénekelt éjszakák és nappalok között sorskorongjainkat összeköthetik a dalok. Igazi hiteles szellemlovasként vezényelte a koncertet.

A záró vastaps után már fél szavak sem kellettek senkinek ahhoz, hogy hazafelé azt érezze: bár az időre hályog tapadt, de a tangó még most is divat. És ezt jó mindig játszani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!