Kultúra

2017.07.08. 12:44

Egyén és hatalom kérdései a vásznon - Szurcsik József képzőművész életművéből nyílt kiállítás Dubniczay-palotában

Veszprém – Szurcsik József képzőművész életművéből ad válogatást a Bálványok és hősök címmel a Dubniczay-palota Várgalériájában nyílt kiállítás.

Marton Attila

A Munkácsy-díjas alkotó, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafika tanszékének vezetője csoportos kiállításon már szerepelt Veszprémben, de önálló tárlata először nyílt a városban.

A kiállításon az 1980-as évek végétől napjainkig láthatók alkotások, a művek keresztmetszetet adnak az életműről, amelyben mindenekelőtt egyén és társadalom, egyén és hatalom viszonyát járja körül.

Sokoldalú képzőművész, színes olajképek és litográfiák mellett krétarajzok, valamint szitanyomatok is láthatók a tárlaton.

– Szurcsik József a magányt rajzolja, szedi szét, rekonstruálja és csupaszítja le műveiben, a magánynak teremt ritmikus emlékműveket – fogalmazott megnyitójában Puskár Krisztián zenei kurátor.

Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója elmondta, jellegzetes képi világ az alkotóé.

Egyedüllét, harc és feszültség jellemzi a műveket, amelyeken geometrikus formák épp úgy megjelennek, mint a tájábrázolások. Megjegyezte, bármely műfajról legyen szó, technikai perfekcionizmus jellemzi az alkotásokat.

Szurcsik József elmondta, 1986-tól kezdett el képzőművészettel foglalkozni, profilábrázolásokat készített, mert úgy véli, ez az ember lényegét mutatja meg. A közel három évtized után az utóbbi években fekete-fehér képeket készít.

A válogatásban szerepel a Küzdők című idei sorozata. A papírkarcokat digitálisan továbbdolgozta, a képek azt jelenítik meg, hogyan viszonyul az egyén a társadalmi kérdésekhez.

A tárlat szeptember 2-ig látható a Várgalériában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!