Könyvtári Napok Balatonfüreden

2018.10.04. 20:00

V. Kulcsár Ildikó szerint egy korty derű elég a boldogsághoz

Ha megpróbáljuk a derű szemüvegén át szemlélni a világot, szeretteink, környezetünk életét is megszépítjük, idézett a vendég, V. Kulcsár Ildikó újságírótól Torma Zsuzsanna könyvtáros Balatonfüreden, az Országos Könyvtári Napok helyi rendezvényén.

Kovács Erika

V. Kulcsár Ildikó újságíró: Aki úgy gondolja, nincs igazam abban, hogy az apró dolgoknak is lehet örülni, látogasson el a mozgássérült gyerekek otthonába, ahol nemrég jártam

Fotó: Penovác Károly / Napló

Egy korty derű címmel beszélt életéről, munkájáról, élményeiről V. Kulcsár Ildikó a Lipták Gábor Városi Könyvtárban. Az ismert újságíróról Torma Zsuzsanna köszöntőjébe kiemelte, az öt gyermekes családanya és 11 kötetes szerző hetedik éve Torontótól Sopronig, Erdélytől, Felvidékig, Bécsig terjeszti előadásain a derűt, mert szerinte humor és önirónia nélkül nem lehet elviselni a hétköznapokat.

- Mit akarok én a derűvel? Mélységes meggyőződésem, ha nem vesszük észre magunk körül a legkisebb, apró, szép dolgokat, akkor nem lehet kibírni a hétköznapokat sem családban, sem munkahelyen, sem bármilyen közösségben, ütötte meg az alaphangot a vendég. V. Kulcsár Ildikó hozzátette, ebben hisz, mert ezt tapasztalta, ezt látta rengeteg ember sorsán keresztül. Szerinte a derű nem egy folyamatos nevetés, kacagás, hanem képesség. Ilyen például, amikor meglátjuk, észrevesszük, hogy egy halálra ítélt, elszáradt növény a lakásban ismét életre kel, és ennek tudunk örülni! -Ugyanígy örülhetünk a boltos mosolyának, az udvarias sofőrnek az úton, és ha ezeket az apróságokat nem vesszük észre, akkor azt sem látjuk meg, hogy az élet tele van apró örömmel, amelytől valódi lehet az ember mosolya! – vélte.

V. Kulcsár Ildikó újságíró: Aki úgy gondolja, nincs igazam abban, hogy az apró dolgoknak is lehet örülni, látogasson el a mozgássérült gyerekek otthonába, ahol nemrég jártam
Fotó: Penovác Károly / Napló

 

Az újságíró azt mondta, barátnéjának tekinti Sárát, a hajléktalan nőt, akivel többször beszél. Tőle tudja, megvan neki is a saját öröme az életben: attól boldog, hogy mindennap tud enni és megszabadult az őt állandóan verő férjétől. –Sára szeme nevetősebb, mint sok rózsadombi interjúalanyomnak, aki depressziós és lelki tréningekre jár, fogalmazott az újságíró. -Nem dől lösze a világ egy bukástól, egy rossz jegytől, egy szerelem összeomlásától. Aki úgy gondolja, nincs igazam abban, hogy az apró dolgoknak is lehet örülni, látogasson el a mozgássérült gyerekek otthonába, ahol nemrég jártam, érvelt V. Kulcsár Ildikó, akinek több novelláját Tarnai Katalin olvasta fel, majd az újságíró előadása után dedikálta legújabb könyvét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!