Kultúra

2012.01.21. 10:49

Eredményes környezetváltás

Pápára költözésével mintha megsokszorozta volna erejét Komáromi Sándor és társulata, a Teleszterion Színházi Műhely. Az egyre szaporodó teendőket persze cseppet sem bánja az egyesület, hiszen szívesen foglalkoznak színjátszással, drámapedagógiával, és a fiatalokkal könnyen megtalálják a közös nevezőt.

Polgár Tibor

Komáromi Sándor, a Teleszterion vezetője, rendezője 2003-ban, Veszprémben alakította meg színtársulatát, amely 2005-től egyesületi formában működik. Céljaik a kezdetektől fogva mit sem változtak: a teátrum egy olyan szeletébe csalogatják a nézőket, amikkel a klasszikus értelemben vett színház esetében ritkán találkozhatunk. Előadásaik többjelentésűek, szimbolikusan működnek, leginkább egzisztenciális problémákat vetnek fel, és azok végeztével a színészek, alkotók szívesen beszélgetnek a nézőkkel. 



-  Ez az egyik fő profilunk, tehát minden színházi programunk után beszélgetéseket folytatunk a közönségünkkel. Alakulásunkkor többféle izgalmas célt tűztünk ki magunk elé, ezeknek csak egy szelete a színház, a színházi előadások készítése. Működésünk jóval nagyobb részét fedi le jelen pillanatban a gyerekek, a középiskolások oktatására, képzésére fordított idő, illetve energia. Biztosan sok lehetőség kínálkozik Veszprémben is, de nekünk ott valahogy nem sikerült megtalálni a megfelelő kapcsolatokat, a megfelelő iskolákat. Nem tudtuk elindítani a számtalan ötletünkön, tervünkön alapuló programjainkat. Váltanunk kellett, ezért döntöttünk a Pápára költözés mellett, amely végül 2011 júniusában következett be - mesélte lapunknak a Teleszterion vezetője. Innentől mondhatni egy sikertörténet vette kezdetét a pápai művelődési központ (akkor még JMK, ma már JMSZK) Tudás-Szín-Tér elnevezésű projektjének köszönhetően, aminek keretein belül több mint száz előadást valósított meg szűk egy év alatt a városban a Teleszterion. 



- A projekt lezárultával természetesen nem ért véget az együttműködés a JMSZK-val. Eddig nagyszerűen bevált számunkra a Pápára költözés, hiszen bemutattuk továbbá A szerelemről és más démonokról című Gabriel García Márquez mű adaptációját, valamint Lois Lowrytól Az emlékek őrét is színpadra állítottuk több alkalommal. Emellett együttműködésben állunk a helyi Weöres Sándor Általános Iskolával, órákat adunk Vaszaron, Csóton, Noszlopon, illetve a pápai református gimnázium művészeti szakközépiskolájában, valamint az Allegro művészeti suliban. Nem utolsó sorban pedig színjátszó csoportokat vezetek a szintén helyi Petőfi és Türr gimnáziumban. Jelenleg hat állandó taggal rendelkezik a társulatunk, de ezenkívül nagyon sok embert mozgatunk még az aktuálisan futó előadásaink során. Körülbelül 15-16 felnőtt színjátszó jár hozzánk vissza, emellett pedig rengeteg diákkal dolgozunk együtt - fűzte hozzá Komáromi Sándor, aki polgári foglalkozását tekintve a magyarpolányi művészetoktatási intézmény drámapedagógusa. Megtudtuk tőle, hogy a Teleszterion Színházi Műhely nagy álma egy állandó helyiség, egy saját stúdiótér létrehozása, ahol a társulat tagjai szabadon gazdálkodhatnának a hellyel és az idővel. 

- Itt nem csak beoszthatnánk a működésünket, tevékenységünket, hanem izgalmas színházi kísérletezésre is lehetőségünk nyílna, hiszen nálunk a fizikai színház megvalósítása mellett a vizualitás a másik legfontosabb tényező.

A Teleszterion folyamatosan viszi tovább más városokba, akár távolabbi településekre is a darabjait. - Együttműködésben állunk a Veszprémi Petőfi Színházzal, és mivel főként egyetemistákból álló csapat vagyunk, színjátszó fesztiválokra is gyakran megyünk. Szerencsére a díjak, elismerések sem maradnak el: legutóbb a pécsi nemzetközi egyetemi színjátszó-találkozón nyertük el a legrangosabb díjat - tájékoztatott Komáromi Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!