Kultúra

2009.10.05. 22:18

Európa legidősebb aktív színésze a 95 éves Senkálszky Endre

Kolozsvár, Budapest - Kilencvenöt éves Senkálszky Endre érdemes művész, a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagja, Európa legidősebb aktív színésze.

MTI

Utóbbi megállapítást a Krónika című kolozsvári napilap tette hétfői számában; az írás beszámolt a helyi magyar színház nagytermében megtartott pénteki születésnapi ünnepségről, amelyről a másik kolozsvári napilap, a Szabadság is beszámolt internetes oldalán (www.szabadsag.ro).
   
A rendezvényen felolvasták Kötő József színháztörténész köszöntőjét, majd a társulat nevében Kántor Melinda köszöntötte Senkálszky Endrét, aki a Báthory líceum cserkészcsapatától cserkésznyakkendőt kapott. A Szabadság munkatársai virágcsokorral és egy üveg pezsgővel kedveskedtek a 75 éves színészi karrierrel büszkélkedő ünnepeltnek.
   
A művész arról beszélt, hogy a kedves szavak és az ünnepség további erőt adnak neki, és megerősítik abban a hitben, hogy a 75 színpadon eltöltött év nem volt hiábavaló. A Dimény Áron színművész által szervezett, meglepetésnek szánt ünneplés láthatóan meghatotta az idős művészt.
   
Senkálszky Endre 1914. október 2-án született Kolozsvárott. Amatőr színjátszóként kezdte, az 1930-as években vándorszínészkedett, majd 1939-ben a kolozsvári társulathoz szerződött. 1949–1954 között a kolozsvári Magyar Művészeti Intézet tanára, 1964–1969 között a kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója volt.
   
Pályafutása során eljátszotta Ádám szerepét Madách Az ember tragédiájában, és megformálta Bánk Bán alakját is Katona József drámájában. Színészi munkája mellett rendezőként is dolgozott; 1978.tól három éven át 14 görög tragédiából álló ciklust rendezett. Munkásságát számos kitüntetéssel, köztük életműdíjjal ismerték el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!