Kultúra

2012.04.29. 10:51

Herendi porcelán és Egry-festmények a múzeum új kiállításán (fotóval frissítve)

Badacsony - Jelentős érdeklődés kísérte Egry József állandó gyűjteményes kiállításának szombati ünnepélyes megnyitóját. Ezúttal herendi porcelán kiállítást is nyitottak Porcelánba zárt varázslat címmel.

Szijártó János

A szombat délutáni eseményen a házigazdák nevében először Fodor József, a badacsonytomaji kulturális intézmény igazgatója üdvözölte a vendégeket, majd Egry József életéből, művészi tevékenységéből villantott fel néhány momentumot.  Krisztin N. László polgármester viszont arról szólt, hogy különleges, a kiállítás címét idézve, varázslatos alkalom  a mostani, hiszen varázslat maga a badacsonyi bor, a hegy, Egry József háza és öröksége, illetve a most itt is látható herendi  porcelán. 


Dr. Limbacher Gábor, a Veszprém megyei Múzeumok igazgatója  a magyarság értékeinek megőrzéséről beszélt, amelynek szép példája  válik érzékelhetővé  Badacsonyban. A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója szerint munkájuk misszió is egyben, s ennek a missziónak részeként mutatkozhatnak be herendi mesterek munkáival Badacsonyban.
-  Célunk, a nemzeti értékek bemutatása, illetve az, hogy tovább adjuk utódainknak azt, amit elődeinktől örököltünk. A tárlatban a 19. századi tradíció és a 21. századi innováció is megmutatkozik - tette hozzá dr. Simon Attila. A kiállítást eredetileg Mécs Károly érdemes művész nyitotta volna meg, de betegsége miatt nem tudott  megjelenni a rendezvényen.  Helyette Kondor Katalin ismert médiaszemélyiség   beszélt a csodálatos tárlatról, amely szerinte a mai értékvesztett világban egy  fontos és tiszteletre méltó kivétel. Az érték, a megmaradás szimbóluma.

A rendezvényen Rajzó Ildikó táncművész Sík Dóra csellóművész közreműködésével  mutatott be látványos produkciót, amely a porcelán szépségét, sokoldalúságát is idézte. A műsor után a vendégek megtekinthették a valóban varázslatos porcelánokat, amelyek a herendi mesterek tudásáról is képet adnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!