Kultúra

2011.10.19. 06:43

Időutazás korabeli fényképekkel

Veszprém - Az egykori Veszprémet ábrázoló régi családi fényképekből nyílt kiállítás az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban a közelmúltban.

Szabó Zsuzsanna

A Veszprémi kaleidoszkóp, emlékkockák című kiállítás képeivel korábban - főként a Kossuth utcai - járókelők találkozhattak. Itt az építkezések, felújítások mellett felállított paravánokon helyezték el a képeket. Nem véletlenül, hiszen a kiállítás ötlete három évvel ezelőtt született meg az önkormányzat felhívására, amelynek lényege a városi rehabilitáció színesítése, civil programok létrehozása volt.

Az ötletet megvalósítás követte, a fényképek gyűjtését és rendszerezését a Hét Domb Egyesület és a Veszprém Megyei Levéltár végezte közösen. Rácz Katalin, az egyesület elnöke elmondta, felhívásuk az 1975 előtt készült családi fotográfiák gyűjtését kezdeményezte. Mára már csaknem negyven beküldőtől összesen ezerkétszáz kép érkezett be. Számos beküldő több képpel is hozzájárult a tárlathoz.

A most nyílt könyvtári kiállításon ezekből láthattak az érdeklődők transzparenseken néhány  darabot  kinagyítva. A könyvtár olvasótermében rendezett vetítésen is bemutatták a képeket, melyhez a jelen lévő beküldők beküldők - a többi vendéghez hasonlóan - egy-egy személyes megjegyzéssel, történettel is hozzászólhattak a városi, történelmi időutazáshoz.


 
A fekete-fehér felvételek érdekesek és elgondolkodtatóak, egy letűnt kor lenyomatai. Látható itt többek között egy 1936-os, a viadukt építését ábrázoló felvétel, egy 65-ös Kossuth utcai részlet, valamint egy két évvel később keletkezett kép, mely az akkori Lenin teret tárja elénk. Rendkívül látványos még az a tűzvészről tanúskodó 1967-es kép is, ami a megyei tanács épületének leégésekor készült. A fiatalabbak számára már komoly fejtörést okozhat egy-egy korabeli utcarészlet vagy régi városrész látványa, annyira sokat változott a városkép az évek, évtizedek folyamán. Így igazi heurisztikus élményt adhat egy-egy régi kép mai térbe helyezése és felismerése.

Márkusné Vörös Hajnalka, a levéltár munkatársa elmondta, a fényképeket digitalizálták, jelenleg azok adat- bázisba rendezésén dolgoznak. Ennek köszönhetően a közeljövőben megtekinthetőek lesznek a Veszprém Megyei Levéltár honlapján.
 
A képek november 22. és 30. között a városháza aulájában lesznek láthatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!