Kultúra

2011.01.27. 08:56

Igazi hagyomány született

Balatonkenese - Tavaly rendezett először a negyedévvel korábban megalakult Kelet-balatoni Borrend hagyományteremtő szándékkal Vince-napi borbált. Az idei január 22-ei bál és parti igazolta, a szándék sikerült, már készülhetnek is a következőre.

Varga Ibolya

A bált dr. Terts András, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke nyitotta meg, aki összefoglalta a rend nem egészen másfél éves, de igen gazdag tevékenységét. Külön szólt arról: nagyon szimpatikus, hogy csak évente egyszer, szeptemberben, az alakulásuk évfordulóján avatnak borlovagokat a református templomban. A János-napi boráldásuknak pedig a katolikus templom ad méltó helyszínt. A borrendi szövetség alapszabálya szerint legalább két évig kell egy friss borrendnek kiválóan működnie ahhoz, hogy felvegyék az országos szövetségbe. Ezt a keneseiek biztosan teljesíteni fogják, hiszen folyamatosan, legalább negyedévente van egy kimagasló saját programjuk és rendszeresen részt vesznek a többi borrend ünnepségein.

A borrend szabályzata szerint borapródokat avatnak a nagyobb rendezvényeiken. Olyan személyiségeket, akik kötődnek a borhoz vagy a kultúrához és a későbbiekben, ha jól dolgoznak, borlovagok is lehetnek. Most tíz ember teljesítette az apródi próbatételeket: Koczor Zoltán, Mihalovics Miklós, Mogyorós Lajos, Németh Tibor, Öcsi Gyula, Simó Tibor, Stefler Imre, Takács Károly, Thury Alexa, Vági Károlyné. 

A mostani borbálon először koronáztak borkirálynőt. Győrfi Károly, a rend alapító elnök-nagymestere elmondta: négy településen hirdették meg, hogy borkirálynőt akarnak választani. A felhívásra tizennyolc fiatal hölgy jelentkezett. Közülük a legjobbnak Mihalovics Dóra bizonyult, aki szülei révén kapcsolódik a szőlészethez és borászathoz, meggyőzően sokat tud erről a területről. A huszonöt éves fiatal lány remekül beszél a borról és könnyen ad elő nehéz szakmai kérdéseket is. Őt is a mostani borbálon koronázták meg.

Az est kulturális programjainak sorában kiemelkedő volt Azurák Mihály műsora, aki saját borverseivel szórakoztatta a közönséget. Ezzel alapozta meg a hajnalig tartó remek hangultaot. Operettműsor is volt, sokan önkéntelenül dúdolták a népszerű dallamokat. A bál idején az egyik szabóság hagyományőrző ruháit is bemutatták.

A menüsorban főleg olyan fogások szerepeltek, melyek készítéséhez bort is felhasználtak. A borrend zászlósborát, a balatoni kékfrankost mindenkinek ajánlották kóstolásra. Az ételekhez és a beszélgetéshez Horváth Csaba, Keresztes János, Kürthy Lajos, Mihalovics Miklós és Takács Károly borait kóstolták, akik kivétel nélkül a környéken borászkodnak.

 

Nemcsak az ünnepeken jeleskedik megyénk legfiatalabb borrendje. Elhatározták, hogy a közeljövőben a környék kisebb termelői részvételével szerveznek olyan tanácskozást, melyen a szőlő szakszerű  metszésétől a növényvédelmen keresztül a szüret időpontjának kiválasztását és a borkezelés kérdéseit is alaposan megvitatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!