Kultúra

2009.08.17. 02:28

Interjúk: Testvérek a vonaton

Balatonlelle - A közelmúltban jelent meg a városban élő dr. Laczkó András irodalomtörténész Testvérek a vonaton című interjúkötete, amely azoknak a beszélgetéseknek a gyűjteménye, amelyeket a szerző lengyel katonák, polgárok és gyerekek Magyarországra érkezésének ötvenedik évfordulóján készített az akkori Boglárlellén.

Kellei György

Az interjúk idén, a nagy menekülés hetvenedik évfordulóján jelentek meg kötetben. Dr. Laczkó András a boglarczykok jelentős egyéniségeit mutatja be, emléket állítva két kiemelkedő magyar embernek, Varga Béla akkori balatonboglári plébánosnak és idősebb dr. Antall Józsefnek. 

A szerzőnek nem ez az első lengyel témájú kötete, korábban Menekülés a jövőért, Utak keletre és nyugatra és a Zsibvásár a Marszalkowskán című műveiben foglalkozott lengyel kérdésekkel.

Dr. Antall József beszél apjáról. A fiú történész, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár főigazgatója. Idősebb dr. Antall József (1896-1974) belügyminiszteri tanácsos kormánymegbízotti felhatalmazással intézte a menekültügyet (1939-1944). 

1945-ben az ideiglenes nemzeti kormány államtitkára, az első két koalíciós kormány újjáépítési minisztere (1945-1946). 

Veszprém, Zala és Somogy vármegyék megválasztott kisgazdapárti nemzetgyűlési, aztán országgyűlési képviselője volt. Az apa munkájáról a fiát kérdeztem - olvashatjuk az 1988-as interjú bevezetőjében. 

S aki válaszol, nem más, mint a rendszerváltozás utáni első magyar miniszterelnök, Antall József. A válogatásban kirajzolódik Varga Béla portréja is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!