Kultúra

2010.08.10. 03:43

Készülnek az új tanévre

A nyári szünet ideje alatt megszépülnek, megújulnak a bölcsödék, óvodák, általános iskolák és középiskolások; a szükséges tisztasági meszeléseket, karbantartási - lakatos-, víz- és fűtészerelési - munkákat valamennyi intézményben elvégzik.

Munkatársainktól

Nagyobb beruházásokra, átalakításokra azonban már nem mindenütt jut, a felújítások pályázati pénzből valósulnak meg.

Pápán a nagyobb iskolai felújítások mind pályázati pénzből valósulnak meg - tudtuk meg az önkormányzat művelődési osztályának munkatársaitól. A városban egy óvoda van, amely tíz tagintézménnyel rendelkezik, itt kisebb karbantartások, felújítások, tisztasági meszelések történtek. Az oktatási intézményekben is a szokásos nyári karbantartások történtek csak meg.

Szeptemberben kezdődik meg a Munkácsy Mihály Általános Iskola mindkét (Aradi utcai és Fiumei utcai) telephelyének felújítása és átalakítása a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács projektjének keretében.

Az intézményekben új aulát, tantermeket, különböző szaktantermeket alakítanak majd ki. Az épületeket akadálymentesítik, továbbá kicserélik a nyílászárókat, átalakítják a tetőszerkezetet, valamint felújítják a vizesblokkokat is. A rekonstrukció során a már meglévő tornatermet szintén felújítják. A projekt összköltsége több mint 500 millió forint.

A Pápai Gazdasági Szakképző Iskola ugyancsak megújul egy TIOP-projekt részeként. Az építkezés mintegy egymilliárd forint értékű munkát jelent. Itt új aula és tantermek épülnek, továbbá biztosítják majd az akadálymentes közlekedést. Akadálymentesítik, felújítják és bővítik a Weöres Sándor Általános Iskolát is.

Az ajkai önkormányzat a Fekete István-Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola padragkúti épületének homlokzati hőszigetelésére nyert el pályázatot, amelynek a kivitelezése tart - tájékoztatott Tóth Gergely stratégiai és fejlesztési referens, hozzátéve a Borsos Miklós Általános Iskola Móra Ferenc utcai épületében is dolgoznak.

Az ajkai önkormányzatnak négy pályázata érinti az oktatási és szociális intézményeket. A Hétszínvirág óvoda és a Borsos iskola Móra Ferenc utcai épületének energetikai korszerűsítésére, az Ajka Városi Óvoda Sport utcai intézmény felújítására, valamint a városi bölcsőde kapacitásbővítő fejlesztésére és a Fekete-Vörösmarty iskola József Attila utcai épületének felújítására nyújtottak be pályázatot.

A nyári szünet ideje alatt elkezdődtek, de nem fejeződtek be a nyári felújítási munkák a veszprémi önkormányzat intézményeiben. A kivitelezési közbeszerzési eljárás indítása előtt el kell készíteni a műszaki dokumentációt, sok munkánál ez még tart.

Több esetben a közbeszerzési eljárás vége és a szerződéskötés várható ideje október eleje, a kivitelezési munkák tervezett befejezési határideje december 15-e, más alkalommal a következő év első negyedéve.

Több intézménynél nyílászárócserét végeznek, vizesblokkok felújítását, támfal megerősítését (Simonyi iskola), az épület homlokzati paneljai közötti szigetelés (Rózsa úti iskola).

Becsengetésre minden elkészül

A magyarpolányi iskola hosszú évek után végre teljesen megújult a szeptemberi becsengetésre. A műszaki átadás hétfőn megtörtént - tudtuk meg Polt Rita polgármestertől, aki elmondta még, hogy az utóbbi harminc évben nem volt felújítás egyik épületben sem.

Most a felső tagozat épülete egy melegítő konyhával és egy étkezővel bővül az átalakítás során. A nagy beruházás az alsó tagozatot érinti. Az ő épületüknek csupán néhány régi fala áll már, szinte teljes egészében megújult minden. A tetőfödém, a nyílászárók, mosdók, szerelvényezések, sőt, a berendezés és bútorozás egy része is.

Több mint hetvenmilliót költöttek minderre, abból 15 millió az önkormányzati minisztérium támogatása. A korábbi négy tantermet és tanárit magában foglaló épület most foglalkoztatóval, szertárral és takarító helyiséggel bővült, de kerítés és parkosítás is készül. Mindkét épület használható szeptembertől.

 

Három hét van még az új tanév megkezdéséig. Sok olyan diák is biztosan várja szeptember első napját, aki nem jeleskedik a tanulásban, de kedveli az osztálytársait, a tanárait, jól érzi magát az iskola falai között.

Az első tanítási napon általában a mész és a festékek szaga ivódik az orrunkba, hiszen a legtöbb helyen legalább a konyhában és a melléhelyiségekben elvégezték a fertőtlenítő meszelést.

A nyári karbantartás során megjavították a csöpögő csapokat, az eldugult vezetékeket, alaposan kitarították az osztályokat.

Tiszta, szép, hibátlanul működő épületek várják a diákokat. A karbantartók még az utolsó pillanatokat is kihasználják, hogy az első csengetésig mindennel végezzenek.

A gyerekeknél sem ünneprontás, ha lassan kézbe veszik a kötelező olvasmányt, a nyárra adott feladatokat.

Varga Ibolya
[email protected]

 
 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!