Kultúra

2017.05.02. 18:10

Két író levelezése - Előadás a Jókai-napokon az Arany-évforduló kapcsán

Balatonfüred - Arany János és Jókai Mór kortársak voltak. Jókai volt a fiatalabb, nyolc évvel Arany után, 1825-ben született. Mindkettőjük életének fontos szereplője volt és köztük kapocs a szintén kortárs, fiatalon elhunyt Petőfi Sándor.

Sági Ági

Arany és Jókai levelezése kapcsán viszonyukról, közös barátjukról, Petőfiről tartott előadást Szörényi László irodalomtörténész a XXVI. Jókai-napokon.

A két író 17 levelet váltott 32 év alatt. Rokon lelkek voltak, akik sok mindenben nem értettek egyet, részben alkati, részben politikai nézetkülönbségeik miatt. Mindkettőjük életét meghatározta Petőfi barátsága, majd eltűnése az 1848-49-es szabadságharcban. Arany szellemként tekintett rá, Jókai bízott benne, hogy hazatér. Arany és Jókai barátságát eleinte az élő, később a szellem Petőfi akadályozta. Petőfi ellenezte Jókai házasságát Laborfalvi Rózával, aki nyolc évvel idősebb volt az írónál, és volt egy házasságon kívüli gyermeke is. Jókai házassági terveit Petőfitől tudta meg a Jókai család, akik kis híján kitagadták ezért fiukat. Petőfi Arannyal mély barátságot ápolt, az Arany házaspárt kérte fel keresztszülőnek fia születésekor. Mindenki ismeri nagyszalontai látogatásán írt versét, melyet Arany fiának, Arany Lacinak írt.

Sokan voltak kíváncsiak Jókai Mór és Arany János levelezésének részleteire
Fotó: Sági Ági

Szörényi László előadásában ismertette a két író egymás műveiről írt megjegyzéseit, és hogy az egymásra hatások hol jelennek meg a munkákban. Aranynál minden leírt szónak jelentése és jelentősége van, az első olvasatra Jókai Bűntársak című novelláját negatívan említő írás másodjára és a szavak mögé nézve más jelentést kaphat. De Arany írta a legjobb kritikát is Jókai Szegény gazdagok című regényéről: "Jókai előadási módja egészen eredeti, sajátságos, melyet nehezen lehet utánozni. És mégis úgy tetszik, hogy hogy (...) az elbeszélésben a népmesék modora ragadt meg leginkább lelkében, hogy ő éppoly ösztönszerűséggel sajátította el azok szellemét, mint Petőfi a népdalokéit."

Arany és Jókai levelezéséről Balatonfüreden a Jókai Mór-emlékházban kamarakiállítás nyílt, amely május 14-éig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!