Kultúra

2010.11.25. 18:43

Közkinccsé tett fényképek

Pápa - Tovább bővült a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár digitális adatbázisa. Ez alkalommal a könyvtárban létrejött fényképes, pápai és környéki képeket tartalmazó digitális gyűjteményt tárták a nyilvánosság elé.

Polgár Tibor

Az elmúlt héten a helyi vonatkozású lapok, sajtótermékek, míg tegnap a pápai fotók digitalizált feldolgozását jelentette be dr. Hermann István, a városi könyvtár igazgatója. A képes adatbázist alkotó, jelenleg mintegy kétezer-kétszáz digitalizált fénykép  a digitalizált pápai lapokhoz hasonlóan  bárki számára megtekinthető az intézmény honlapján.
 
A könyvtár már a megalapításától, az 50-es évektől kezdve gyűjtötte a városban, a városról készült fényképeket, majd a 90-es évektől még inkább szervezetté vált ez a tevékenység. Amatőr fotósok is segítették a gyűjtést, akik egész fotósorozatokat ajándékoztak nekünk. Bakos Andrea kolleganőm körülbelül egy éve vetette bele magát a fotók digitalizálásába. Folyamatosan kommunikáltunk, egyeztettünk a helytörténészekkel, akik közül szinte mindenki hozott anyagot a gyűjteménybe  ismertette a munka folyamatát Hermann István.


A könyvtár munkatársai természetesen bővíteni szeretnék a fotóadatbázist, ezért bárkitől szívesen fogadnak archív fotókat, amik a szkennelés, és egy rövid, a fotó ismertetőjéről szóló adatlap kitöltése után visszakerülnek a tulajdonoshoz. Az anyag egyedi feldolgozását tette lehetővé egy archiváló modul, aminek kifejlesztése a könyvtár munkatársainak segítségével, ötleteinek felhasználásával történt.
 
A pápai lapok digitális adatbázisa után hamar megnőtt az érdeklődés, úgy tapasztaljuk, nagyon izgatja az emberek fantáziáját. Biztos vagyok benne, hogy a digitalizált fényképeket is hasonlóan figyelem övezi majd  mondta büszkén a könyvtár igazgatója.Az internetes adatbázist bárki egyszerűen képes használni a keresőprogramnak köszönhetően, és a képes dokumentumok legalább annyira fontosak, mint az írásos társaik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!