Kultúra

2012.05.30. 13:03

Lendületben az egyetem

Veszprém - Nagy elismerés a Pannon Egyetem számára, hogy a Lendület program nyertesei között van az Egyesült Államokból Veszprémbe hazatérő Guttman András kémikus.

Balla Emőke

A Magyar Tudományos Akadémián szerdán negyedik alkalommal hirdették ki a Lendület Fiatal Kutatói Program nyerteseit. A magyar kormány támogatásával idén 1 250 millió forint áll rendelkezésre a kimagasló teljesítményű fiatal kutatók elvándorlásának megállítását és a magyar tudományos kutatóhelyek versenyképességének növelését szolgáló Lendület-kutatócsoportok finanszírozására.

A program keretében július 1-jén 37 kutatócsoport kezdhet hozzá kutatási tervei megvalósításához akadémiai kutatóközpontban vagy egyetemen. Az idei nyertesek közül heten térnek vissza külföldről hazájukba, harmincan itthon folytatják kutatómunkájukat.
 
A programra nemzetközileg elismert, kiemelkedő tudományos teljesítményt felmutató kutatók jelentkezhettek. A kiváló kutatók három kategóriában pályázhattak: az önálló kutatói pályát kezdők, a sikeres önálló kutatói pályát folytatók kategóriájában, illetve idén először először lehetőséget kaptak a már kiemelkedően sikeres vezetői kutatói pályát folytató  tudósok.

Az utóbbi kategóriában négy nyertes van, köztük a Pannon Egyetem. Guttman András kémikus kutatásai a rák elleni eredményes küzdelemhez járulhatnak hozzá. A negyed évszázada külföldön kutató, az Egyesült Államokból a Pannon Egyetemre hazatérő professzor terve a Lendület program támogatásával egy hazai transzlációs glikomika iskola megalapítása.

Ennek célja elsősorban a sejtfelszíni cukorszerkezetek minden részletre kiterjedő vizsgálata, amely közelebb viheti a kutatókat a rák diagnosztikájának és terápiájának tökéletesítéséhez. "Lassan huszonöt éve külföldön dolgozva lehetőségeimhez mérten mindig hozzájárultam a magyar tudomány fejlődéséhez, a hazai diákok képzéséhez, de most a Lendület III. program keretében az MTA segítségével sokkal nagyobb mértékben tehetem ezt meg" - nyilatkozta.
 
Dr. Friedler Ferenc rektor szerint a sikeres pályázat a Pannon Egyetem óriási elismerése, Magyarországon négy intézmény részesült ebben.



Pálffy Géza, történész is nyertes, kattintson

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!