Kultúra

2010.11.12. 14:56

Maratoni vetítés

Veszprém - Mai magyar filmek, kávé, cigaretta, kötetlen szakmai-baráti beszélgetések, kopott vetítővászon, recsegő hangszóró, babzsákokon fekvő kevés, de lelkes fiatal. Igazi művészmozi-hangulat.

Szabó Zsuzsanna

Hatodszor rendezték meg Veszprémben a Pannonfíling mozgóképes találkozót.Idén harminc hazai készítésű alkotás versenyzett a zsűri és a közönség kegyeiért az Expresszó klubmoziban megtartott egész napos rendezvényen. A versenykiírás szerint legfeljebb tizenöt perces rövidfilmekkel lehetett nevezni.

A műveket háromtagú szakmai zsűri értékelte  hol humorosan, hol visszafogottan, melynek tagjai: Szajki Péter forgatókönyvíró, rendező, Áfrány Gábor médiaművész és Merza Ábel operatőr, fotós, aki a tavalyi győztes stábot képviselte. Az ítészek döntése alapján az első díjat az Orbán fivérek A végső kérdés című filmje nyerte, mely Örkény István azonos című novelláját dolgozta fel profi módon.

Második lett Kövi Gergő és Babai István szerelmi-fizikai ihletettségű műve, a Konstans. A harmadik megosztott díjat a pikáns humorral fűszerezett Neonfényes Budapest és a látványos képi világú Excavator kapta.


Az első helyezettek féléves képzést nyertek a Polifilm iskolára, a másodikak pedig egyéves tanulmányi ösztöndíjat a Dunaversitas Filmakadémiára. Két díj sorsáról a nézők szavazati döntöttek. Itt szintén az Orbán fivérek adaptációja győzött, míg a második a Neonfényes Budapest lett. Előbbieket Fenyvesi Ottó kollázsával, utóbbiakat Debrczeny Zoltán festményével jutalmazták.



A Pannonfíling mozgóképes találkozó ötlete még 2005 nyarán pattant ki néhány film-őrült fejéből. A téma akkor és azóta is: minden, ami pannon. Céljuk a vidéki kulturális filmművészet életben tartása, felpezsdítése, alkotói közösségek létrehozása. Lelkes fiatalok érdeklődtek a rövidfilmek iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!