A pillanat művészete

2018.09.20. 07:00

Megérintették a közönséget Tombor Balázs alkotásai

Tombor Balázs Érintések című kiállítása nyílt meg a Művészetek Háza kiállítóterében, a Dubniczay palota Magtár épületében.

Juhász-Léhi István

Tombor Balázs művein a fehér és a fekete dominál Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Kilián László, a Művészetek Háza igazgatóhelyettese köszöntője részeként három kis kínai mesével készült, majd felkérte az érdeklődő közönséget: keressék meg, hogy mi köze van az elhangzottaknak a kiállításon látottakhoz?

Tombor Balázs művein a fehér és a fekete dominál Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

A kiállítást Tombor András, a művész testvére nyitotta meg, aki nem a tárlat képeiről beszélt, hanem az öccséről, Balázsról. Szóba került a fiatalság, egy két évtizeddel ezelőtti történet, amikor a sikeres felnőttkorról beszéltek a testvérek, ám Balázs mégis más utat választott. Hiszen Tombor András szerint öccse a lelkének egy-egy zugát osztja meg velünk műveiben, miközben nyughatatlan alkotó, ami némileg meglepő, hiszen sikeres tervező építész és hét gyermek édesapja is. Képes ábrázolni a mozgást: fehér papírra, fekete tussal, mozdulatlan képen. Rajzainál fontos a fekete és fehér kontrasztja, és fontos a lendület. Gyorsan készülnek művei, „a gondolat, az érzés azonnal megjelenik a papíron, a pillanat művészete az övé.”

Érdekes, de annál sikeresebb gesztus volt, hogy a kiállításmegnyitón – amelyen Bella Máté énekes is közreműködött – a résztvevők között kisorsolták a művész egy helyszínen készülő rajzát is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában