Kultúra

2016.10.05. 18:45

Folklórhét a Pannon Egyetemen

Veszprém - Tizenkettedik alkalommal rendezte meg a Pannon Egyetem kultúraszervező csoportja a folklórhetet.

Balla Emőke

Ahogyan évről évre, most is öntevékeny csoportjainkra alapoztunk, hiszen rájuk építhető a folklórhét. Részt vett a programokon a magyar nótakör, az egyetemi kórus, az intézmény néptáncköre, az egyetemi versmondó műhely és a Jó hangulat klub - tájékoztatott Felföldi Gábor kulturális referens. Az intézmény saját művészeti csoportjai mellett külsős népművészeti együttesek bevonásával lesz teljes a programsorozat.


Dévényi Fruzsina és Kovács Diána Farkas Balázsné szövő népi iparművész munkáját figyeli az egyetemi folklórhéten
Fotó: Balogh Ákos

Hétfőn a nótaest borkóstolását Kocsis László professzor, a Pannon Egyetem rektorhelyettese vezette, a Georgikon kar borai közül öt fajtát mutatott be. A nótázást Nádasi Elemér harmonikajátéka kísérte. Kedden a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület hat tagja tartott kézműves-bemutatót az aulában. Az egyetemisták megismerkedhettek a csipkeverés, a lószőrékszer-készítés, a bőrdíszművesség, a hímzés, a gyöngy-fűzés és a szövés mesterségével. Szerdán táncházat rendeztek, a talpalávalót a Kőris zenekar húzta, a táncokat Szabó Sándor Sanci vezényelte, tanította.

Csütörtökön tanár-diák meseolvasó est lesz, ahol az egyetem oktatói, dolgozói és a hallgatók jó hangulatú közösséget formálva megosztják egymással kedvenc magyar népmeséjüket. A pénteki zárónapon a népek táncai klub batyus összejövetelét tartják Timár Lajos vezetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!